En cadascuna d’aquestes trobades, també hi participa un celler del Penedès que acullirà la visita a les seves finques per explicar com treballen en funció de les característiques dels seus terrenys.

La primera sortida serà diumenge 25 de setembre, quan des del Vinseun s’iniciarà una passejada fins al mirador de la muntanya de Sant Pau amb l’objectiu d’apropar a un públic familiar els diferents usos que s’hi han fet al llarg dels anys: des dels primers assentaments que es coneixen de l’època del neolític, passant per la construcció de l’ermita de Sant Pau a l’època medieval (i la posterior cessió que se’n va fer a la comunitat jueva de Vilafranca per utilitzar-la com a sinagoga) i fins ara just aquest any que s’ha recuperat com un mirador i com un espai de lleure i de coneixement de l’entorn natural més proper a Vilafranca.

Guiaran la visita en Jordi Farré, arqueòleg i conservador de VINSEUM; en Josep Bosch, historiador i mestre a l’Escola Baltà Elias, doctorant sobre el segle XV al Penedès; i en Pau Batlle, arquitecte responsable de la darrera remodelació realitzada a l’espai de l’ermita de Sant Pau.

La segona activitat que es durà a terme diumenge 2 d’octubre està inclosa al cicle “Les estacions a la vinya” que s’organitza des de VINSEUM quatre vegades l’any per donar a conèixer el cicle vital dels ceps. En aquesta ocasió arriba el torn a la titulada “Tardor, la parellada en terra mítica”, en la que les explicacions tècniques aniran a càrrec d’Agustí Villarroya (INCAVI) i en Josep Ribas (DO Penedès), tots dos especialitzats en vitivinicultura.

Aquesta proposta consisteix en una ruta que s’iniciarà a la finca de la Freixeneda, mas d’origen medieval de la família Ferrer I Seguirà un camí d’uns 4 km fins els afores de Sant Quintí. La ruta passa entre grans extensions de vinya, en bona part destinades al vi base pel cava. Es trobarà la majoria de vinyes acabades de veremar, amb alguna excepció tardana com la parellada o el cabernet, i s’aprofitarà per parlar de les feines al camp a la tardor i dels canvis en la vinya que es produeixen en aquesta època de l’any.

Finalment s’arribarà a Casa Sala, celler de la família Ferrer, indret on es comencen a produir les primeres ampolles de cava amb el nom de Freixenet Casa Sala. Allí veurem una premsa vertical de fusta i engranatges de ferro, d’origen francès, marca Dubois, en la que la família es va inspirar per crear la popular marca de caves homònima.

Josep Buján, l’enòleg de Freixenet, serà l’encarregat d’explicar les singularitats dels dos cellers (La Freixeneda i Can Sala) i dels productes que s’hi elaboren, juntament amb les característiques del vinyar.

A més a més, VINSEUM acull l’emissió del programa Hoy por Hoy de la Cadena Ser que dirigeix el periodista Carles Francino el proper divendres 23 de setembre. L’obertura de portes per assistir-hi de públic serà a partir de les 8h.

Programa de les sortides.

Ruta guiada a l’ermita de Sant Pau, el mirador de Vilafranca
Diumenge 25 de setembre, d’11 a 14 h.
Punt de trobada: VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
Activitat gratuïta
Grup màxim de 40 persones.


Les estacions a la vinya: Tardor, la parellada en terra mítica
Diumenge 2 d’octubre de 10 a 13h aprox.
Preu per persona: 3 €
Amics de VINSEUM (amb un acompanyant), gratuït
S’aconsella portar calçat adequat, beguda i menjar per recuperar forces.

En ambdós casos es necessari reservar plaça trucant a la secretaria de Vinseum: 93 890 05 82


L’ANTIGA PREMSA DUBOIS VA INSPIRAR EL NOM DE LA POPULAR MARCA HOMÒNIMA DE CAVES FOTO: VINSEUM


l’ermita de Sant Pau ÉS UN MIRADOR PRIVILEGIAT DE Vilafranca FOTO: VINSEUM

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa