Gramona ha presentat el nou vi dolç Gra a Gra Pinot Noir 2009 al restaurant barceloní Monvínic. Segons Jaume Gramona, director tècnic del celler, la idea d’elaborar aquest vi va venir del canvi climàtic, que dificulta una bona maduració de les varietats originàries del nord d’Europa.

L’augment de la temperatura fa que s’avanci la maduració de la polpa del raïm, que conté el sucre, mentre que la planta segueix el cicle natural i encara té la pell i els pinyols verds. Per això va provar de deixar sobre-madurar el raïm al cep fins que la planta també està madura. L’alta concentració de sucre obtinguda el permet elaborar aquest vi naturalment dolç.

“Cal diferenciar un vi dolç natural, que s’elabora per fortificació o addició d’alcohol, dels vins naturalment dolços com aquest, en que tant el grau alcohòlic com la dolçor són originades totalment pel raïm”, explicava Jaume Gramona.

El pinot noir amb que s’elabora aquest vi procedeix de la finca Mas Escorpí, que Jaume Gramona va plantar el 1988, i fins ara havia servit per fer el Bru de Gramona, un monovarietal sec i un dels pinot noir penedesencs més prestigiosos.
[[frase]]
Una franceseta delicada
Així defineix Gramona aquesta varietat de raïm mítica, el repte al que es volen enfrontar tots els enòlegs, tot i que no sempre en surten victoriosos, com ho demostra el fet que hi hagi al mercat un regitzell de pinots de fora de la Borgonya -l’indret d’on és originari aquesta varietat- imbevibles, malgrat les bones intencions dels elaboradors.

A la pregunta de si tornaria a plantar aquesta varietat, vistes les dificultats afegides pel canvi climàtic i que a hores d’ara són més apreciades les varietats de raïm autòctones, Jaume Gramona diu: “Ho estic fent, així que noi hi ha dubte”. Segons l’enòleg, aquest raïm és tan complex que li permet treballar-lo de formes molt diferents. N’ha fet vi blanc, el que s’anomena un “blanc de noirs”, també vi i cava rosats, vi negre sec i ara aquest vi dolç.

És un vi de color poc intens per ser un negre, però molt atractiu, roig lluent. Les aromes són de fruita vermella molt fresca: maduixa, magrana i síndria, amb matisos de sotabosc mediterrani. A la boca sorprèn amb un tacte lleuger i poc empalagós i una frescor poc habituals en un vi dolç.

D’aquesta primera anyada de Gra a Gra Pinot Noir 2009 només se n’ha elaborat unes 4.000 ampolles de 37,5 cl. que es vendran a un preu aproximat de 18 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa