El cava redueix el risc d’infart i accidents vasculars cerebrals

L'últim estudi sobre cava i salut demostra que el consum moderat de cava produeix un efecte antiinflamatori

El cava conté resveratrol, un potent anticancerigen present també en el vi negre. Foto: Adrià Costa

El consum moderat de cava ajuda a prevenir malalties cardiovasculars, atès el seu efecte antiinflamatori tal com demostra l’últim estudi dut a terme sobre cava i salut que va presentar la Dra. Rosa Lamuela, membre del Comitè Científic de FIVIN i Professora titular del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de Barcelona, durant la celebració del Congrés Internacional del Cava.

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mortalitat a tot el món, va afirmar la Dra. Lamuela, cada any moren més persones per malaltia cardiovascular que per qualsevol altra causa. La aterosclerosis és la causa principal de les malalties cardiovasculars. Actualment, la aterosclerosis es considera una malaltia inflamatòria de la paret arterial que s’inicia amb l’adhesió de leucòcits de la sang a les cèl·lules de l’endoteli arterial a través de la interacció de diverses molècules d’adhesió.

Estudis epidemiològics han revelat una associació positiva entre el consum moderat d’alcohol “per si” i una reducció de la concentració sanguínia de biomarcadors inflamatoris relacionats amb la arteriosclerosis.

Els resultats d’aquest treball demostren que el consum moderat de cava produeix un efecte antiinflamatori, efecte que ha d’atribuir-se al seu contingut polifenòlic. Els resultats d’aquest estudi ajuden a comprendre els mecanismes mitjançant els quals el consum moderat de cava redueix la incidència d’infart de miocardi i d’accidents vasculars cerebrals en la població.

Segons la doctora Rosa María Lamuela, principal responsable de l’estudi, en el cava existeixen moltes altres substàncies, encara sense identificar, que potencien el poder antioxidant d’aquest aliment. Entre les que han estat identificades ja destaca el resveratrol, un potent anticancerigen present també en el vi negre, que serà objecte d’una altra investigació per part de l’equip de la doctora Lamuela.

Estudi CAVA I SALUT, realitzat pel Departament de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia, Universitat de Barcelona i el Servei de Medicina Interna, Hospital Clínic, Institut d’Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Universitat de Barcelona

Nou comentari