L’interès per a cultivar un hort i per fer-ho seguint els preceptes de l’agricultura ecològica i biodinàmica està creixent. És per això que els responsables del Celler Cooperatiu d’Artés han posat en marxa un curs d’hort ecològic i biodinàmica. Després de l’èxit de la primera edició, que es va celebrar al maig, ja estan obertes les inscripcions al segon curs. Es tracta d’una oferta formativa que s’adreça a qualsevol persona interessada en el tema, tingui coneixments o no d’agricultura. De fet, l’objectiu del curs és que els assistents tinguin uns coneixmeents mínims i uns conceptes bàsics sobre l’agricultura ecològica, aplicada a la viticultura però també a la resta de cultius.
El curs té una durada de sis hores, dividides en dos dies. Es farà una breu introducció a la biodinàmica i s’ensenyarà a utilitzar el calendari Mari Thun, a sembrar i plantar, prepara el compostatge, eliminar plagues i males herbes, etc. A més es farà una classe pràctica -el segon dia- en un hort. El curs costa 15 euros per persona i es farà dos dissabtes consecutius del mes de setembre a les mateixes instal·lacions del Celler Cooperatiu d’Artés.
L’agricultura biodinàmica, que es va començar a exercir a principis del segle XX, considera que hi ha influències astronòmiques en el desenvolupament del sòl i les plantes i que, per exemple, les fases de la lluna indiquen el moment adequat de sembrar segons quines espècies. Es tracta d’un mètode que treballa d’acord amb les energies i la vida, cercant una relació suposadament correcta entre l’home i la terra, procurant assegurar la salut del sòl i les plantes. Per això, entre d’altres caracterísitques, en l’agricultura biodinàmica s’utilitzen adobs fabricats amb un sistema propi i especial. En el cas dels vins, el segell Demeter certifica, a nivell mundial, que s’hagi seguit aquests preceptes. Però malgrat molts vins no hagin obtingut encara aquesta qualificació, cada vegada són més els cellers que aposten per aquest mètode.
El Celler Cooperatiu d’Artés comercialitza vins i caves sota la marca Artium FOTO: COOP. ARTÉS