VadeVi
El celler Gelamà elabora un escumós en àmfora per commemorar els 75 anys del seu últim «xampany»
  • CA

El celler Gelamà commemora enguany el 75è aniversari de la seva última ampolla d’escumós. De la innovadora visió de principi del segle XX neix ara la il·lusió d’assolir un nou repte: encetar una nova línia per recuperar els mètodes tradicionals d’elaboració de vins i incorporar els paràmetres de l’agricultura ecològica en la producció vitícola, on l’estrella seran els escumosos elaborats amb varietats autòctones de l’Empordà i fermentats en àmfora. De la mà del propietari i enòleg, Roger Rius, —i amb el suport de Josep Mitjans, propietari i enòleg del celler Loxarel (al Penedès)—, Gelamà ha introduït les àmfores de fang al celler, com a recipient on fermentar el vi.

L’àmfora és un envàs noble, utilitzat ja pels romans i que va ser substituït pels cubs de ceràmica, les bótes de fusta i les tines d’acer inoxidable. En alguns punts, sobretot de l’Europa més oriental, s’ha conservat com a recipient noble i des de fa uns anys, alguns enòlegs catalans han reintroduït aquest estri com a element per garantir determinades característiques als seus vins.

El celler Gelamà prové d’una antiga família de senyors feudals afincada a l’Empordà que es dedicava a l’explotació de muntanyes i boscos i a cobrar el delme. Entre les seves propietats hi havia també la finca on hi ha l’actual celler a Vilajuïga. En el moment que la fil·loxera va entrar per Rabós d’Empordà, va arrasar les vinyes de la finca, però el seu propietari les va replantar tan aviat com va poder i hi va construir el celler, que va viure anys de bonança gràcies a l’elaboració de vi ranci.

El primer vi escumós es va començar a elaborar l’any 1927. En aquell moment, el propietari del celler, José Maria Falgàs, era un bon vivant, advocat i farmacèutic de formació, i amant de l’òpera per afició. L’escumós, elaborat amb pinot noir, monastrell i macabeu va veure la llum l’any 1928. Però en el moment d’esclatar la guerra la família va haver d’exiliar-se a França i el celler es va convertir en un refugi anti aeri i hospital militar.

L’any 2007, Roger Rius va reobrir el celler. I en aquest moment, coincidint amb el 75è aniversari, s’ha marcat l’objectiu d’encetar un nou camí, a partir de l’elaboració de vins amb varietats autòctones i amb la introducció del cultiu ecològic amb la intenció de ser més respectuós amb el medi ambient i aconseguir vins més honestos.

Amb motiu dels 75 anys del celler, Gelamà ha elaborat un escumós que rememora la imatge del primer escumós del celler, amb el retrat de la dona de qui fou l’impulsor dels escumosos al celler de Vilajuïga.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa