[fitxatecnica]
[/fitxatecnica]Aquesta obra, que s’estrenarà esl propers dies 7 i 8 d’octubre a l’espai “La Cabanya” del Castell de Montesquiu, experimenta la fusió de dues arts: la del teatre i la gastronòmica. La companyia vol potenciar l’obra literària d’autors en llengua catalana i vins amb denominació d’origen produïts a Catalunya.

En aquest cas interelacionen la poesia i el tast de vins. I aquestes ànsies els ha portat a treballar amb l’obra d’un dels poetes més emblemàtics del nostre país com és Miquel Martí i Pol i amb l’enòleg Albert Costa del Celler Vall Llach, celler que com és sabut va estretament lligat amb el poeta i la seva obra i entre d’altres un dels vins que precisament porta el nom d’un dels seus poemes, “Embruix”.

Amb l’Albert han anat cercant els gustos (tipus, qualitats, aromes…) dels vins que expressen i suggereixen més clarament aquells desitjos, sacrificis, il·lusions, misèries, lluites, somnis… de que ens parla el poeta.

Amb El poble entre copes la companyia de Teatre eSseLa proposa un espectacle de poesia i tast de vins creat a partir del muntatge teatral basat en el poemari El poble, de Miquel Martí i Pol, un espectacle on la poesia i el vi es fusionen, juntament amb la música i les imatges visuals, en una orgia de sensacions on s’impliquen tots els sentits.

Teatre eSseLa revisa una de les obres poètiques més emblemàtiques de Miquel Martí i Pol, El poble, un clar referent de qui va ser anomenat “poeta del poble”, amb una posta en escena en la qual, des de la contemporaneïtat, veu, música, imatges i vi ens apropem a l’essència d’un poble, vist com a refent universal del nostre país, on la gent amb els seus sacrificis, desitjos, misèries, il·lusions, lluites, somnis…, les tradicions o l’entorn en són els protagonistes.

Amb dos actors, un músic, un enòleg i un seguit d’imatges visuals projectades sobre una pantalla de grans dimensions Teatre eSseLa convida a un viatge a través de tots els sentits (oïda, vista, olfacte, gust i cos) on la veu del poeta s’expressa mitjançant aquests llenguatges i l’espectador pot viure l’obra amb tota la seva plenitud.

Una explosió de sensacions que ens transporten cap aquest món del poble amb els personatges, situacions, estructures, jerarquies… que configuren la seva estructura humana i social.

Els actors recolzats per la música, les imatges i la suggestió del vi recreen petites situacions en les quals es veuen immersos els personatges, conformisme, decepció, lluita i esperança (decadència i ressorgiment), però mantenint la paraula del poeta com a protagonista. El seu poble, el nostre poble. En definitiva el terme més universal de Poble. Les misèries i decepcions, però, també l’amor i l’esperança que tan bé coneix el poeta, i tots nosaltres, queden reflectides en aquest espectacle. Un tractament contemporani per parlar d’un passat que encara és molt actual. I tal com deia J. V. Foix “m’exalta el nou i m’enamora el vell”.

El poble entre copes s’estructura en 4 escenes amb un pròleg i un epíleg. Les escenes recreen les 4 estacions de l’any. Entre cada escena hi ha una transició en la qual l’enòleg introdueix els aspectes que cal tenir en compte per el tast de vi que acompanyarà l’escena. En cada escena la qualitat i sabor del vi tenen una estreta relació amb l’estació de l’any i la temàtica dels poemes. D’aquesta manera cada espectador és transportat a través del gust i l’olor, que l’ajudaran a despertar els racons de la memòria.

El format de El poble entre copes es basa en el dels concerts de música electrònica, però, en un espai no convencional amb taules i cadires al voltant de l’espai escènic que està presidit per una pantalla de fons i els aparells musicals a l’esquerra. El públic es troba les copes de vi a la taula on s’asseurà i l’enòleg en el decurs de l’espectacle va indicant quin és el vi que cal degustar en cada escena i les qualitats i sabors d’aquest.

El teatre de la vida, la música de les paraules, el ritme de la música i la poesia del vi a El poble entre copes de Miquel Martí i Pol.


Els actors Pep Tines i Cacu Prat dalt l’escenari en una representació de El Poble FOTO: TEATRE ESSELA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa