VadeVi
El Congrés retalla els incentius als pagesos que van instal·lar plaques fotovoltaiques

Unió de Pagesos demanarà als grups parlamentaris que el Parlament de Catalunya recorri davant el Tribunal Constitucional els preceptes aprobats pel Congrés dels Diputats que retallen de forma retroactiva els incentius als pagesos que van instal·lar plaques fotovoltaiques (un 30% pel 2011-13 i un 15% els anys posteriors), a més de limitar a 28 anys el dret a percebre’ls.

El sindicat considera que aquests preceptes de la norma són contraris a l’Estat de Dret i creen inseguretat jurídica a molts professionals agraris que van fer les seves inversions en plaques fotovoltaiques com a activitat complementària per a la seva explotació i en base a les condicions establertes pel Ministeri d’Indústria a partir de reials decrets que ara s’han modificat de forma retroactiva. El sindicat recorda que els productors van projectar les seves inversions després d’una intensa campanya divulgativa de les administracions catalana i central.

El Congrés dels Diputats ha convalidat el Reial Decret Mesures urgents per a la correcció del dèficit tarifari dels sector elèctric que el Consell de Ministres va aprovar el passat 23 de desembre. Entre d’altres coses, retalla els incentius pel sistema de limitar les hores retribuïdes a tarifa regulada, a més de limitar a 28 anys el dret a percebre-la. Fins el moment, la legislació vigent oferia una retribució partint d’una tarifa que els primers 25 anys anava pujant anualment l’IPC menys el 0,5, i que 26è any baixava de cop un 20% aproximadament, però que es mantenia durant la vida útil de la instal·lació.

L’impuls que les administracions van donar a l’energia fotovoltaica, especialment a partir de 2007, va tenir un gran impacte a les zones agràries de Catalunya amb més radiació solar. Molts productors agrícoles i ramaders ho van considerar una activitat complementària per a la seva explotació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa