VadeVi
El Consell Regulador del Cava i el cuiner basc Eneko Atxa proposen un menú de Nadal especialment maridat amb cava

El Consell Regulador del Cava i el cuiner basc Eneko Atxa, amb una estrella Michelin, proposen un menú de Nadal composat per quatre plats i uns postres especialment dissenyats per menjar amb els caves Jove, Reserva, Gran Reserva i Rosat.

Amb aquesta acció, el Consell Regulador del Cava desitja donar un impuls al cava durant les festes i, sobretot, mostrar la seva versatilitat com acompanyament perfecte per a un àpat de Nadal, des dels aperitius fins a les postres, passant pels plats més elaborats.

El president de la Confraria del Cava, Pere Bonet, es mostra especialment optimista de cara a les vendes de Nadal, però també en general: “Hem crescut en distribució i venda en el món i en aquests moments té moltes possibilitats perquè oferix la millor qualitat-preu que hi pot haver al mercat”. Bonet afirma que “el cava és una beguda de gran qualitat que combina amb qualsevol tipus de cuina” perquè el cava no és només un sinó que hi ha de molts tipus i poden acompanyar totes les gastronomies, des del primer plat fins a les postres.

Per demostrar-ho, el jove cuiner basc ha preparat un menú pensat per a maridar amb cava de principi a fi. Per començar, Ostres de Salicornia acompanyat d’un cava Brut Jove, suau, afruitat i fresc. El segon plat és un homenatge a la terra i als seus productes com el cava i porta per nom L’Horta. Els Tacs de Bacallà rostit a la flama es el tercer. Per a aquests dos plats, Eneko Atxa ha escollit un Cava Reserva que es caracteritza pel seu equilibri, brillantor i vivacitat. Especialment en el cas del bacallà, el cava és especialment indicat “perquè l’efecte refrescant del carbònic marida molt bé amb els sabors salats”, segons el jove cuiner basc. En quart lloc Eneko proposa anyell cuinat a baixa temperatura amb un Cava Gran Reserva, que compensa el sabor de la carn. I per a postres Maduixes i Roses amb perfum volàtil de cava, “un plat elegant, de disseny modern, actual i exquisit, igual que el Cava Rosat que l’acompanya”, segons explica Eneko Atxa.

El cava i els sabors
La versatilitat del cava permet una bona associació amb plats de difícil combinació. La riquesa d’aromes de les diferents classes de caves blancs i rosats permet que sempre existeixi un cava ideal per a qualsevol plat. El cava és el vi que acompanya tots els plats d’un menjar, ja sigui senzill o de festa, del marisc a les postres passant pels tradicionals rostits.

El Consell Regulador del Cava ha elaborat un seguit de recomanacions en funció de cada plat.

Un cava brut és ideal per a acompanyar qualsevol aperitiu, bé sigui uns canapès, unes ostres, pernil, formatge o fruits secs.

Per al marisc, el peix, els arrossos, i els entrants en general, escollirem un Cava brut o brut reserva, afruitat, amb un punt d’acidesa estimulant i fresc.

Les carns, els rostits, les aus i en general les viandes condimentades i de preparació laboriosa reclamen un Cava Brut Nature Gran Reserva, amb més cos i amplitud per a acompanyar aquests plats consistents, sense perdre la seva personalitat.

Per a la pastisseria, el Consell Regulador del Cava tria un cava semisec o dolç, ideal per a les postres, per unir suavitat i frescor. No cal dir que qualsevol fruita casa perfectament amb un cava rosat com la combinació que proposa Eneko Atxa.


Eneko Atxa té una estrella Michelin i és l’autor d’aquest dinar de Nadal especial per maridar amb cava FOTO: VGP

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa