El cultiu de vinya ecològica augmenta un 38%

El sector aposta pels productes ecològics i augmenta tant el nombre d'hectàrees com el nombre d'empreses que s'hi dediquen. Un 31% dels catalans consumeix productes ecològics. El vi és dels sectors amb menys demanda

La vinya ecològica, i per tant els vins ecològics, no paren de créixer. Així ho demostren les dades del Baròmetre de la percepció i consum dels aliments ecològics 2009, presentat aquest dilluns per la Generalitat. El departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha fet públiques les dades d’aquest baròmetre, realitzat pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) i que té per objectiu quantificar el coneixement i els hàbits de consum d’aliments ecològics.

El sector ecològic va créixer durant el 2009 un 14% en el seu conjunt, tant pel que fa a la superfície ecològica com pel nombre d’empreses. Però qui ha notat un augment més significatiu ha estat el sector vitivinícola. “El cultiu de la vinya ecològica ha pujat un 38% passant de 2241 hectàrees a 3.619 hectàrees”, segons l’estudi. En general, la vinya, així com l’olivera i els cereals -tres cultius típicament mediterranis- són els sectors amb més producció ecològica, segons el DAR.
[[frase]]
Tot i això, la verdura, la fruita i els làctics són els productes ecològics més consumits, seguits dels ous i la carn. El vi ecològic, en canvi, és un dels sectors amb menys demanda. Això s’explica perquè Catalunya és “clarament exportadora”, ja que aproximadament la meitat dels productes ecològics s’envien a països com Alemanya, Regne Unit i França, segons ha explicat el conseller d’Agricultura Joaquim Llena durant la presentació del Baròmetre.

Es confirma la tendència
Malgrat l’elevat preu que acostumen a tenir aquests aliments en comparació amb els que no provenen del cultiu ecològic, el 21% dels consumidors de productes ecològics tenen previst augmentar-ne el consum en els propers mesos. Segons el baròmetre, un 31% dels ciutadans consumeix algun tipus de producte ecològic: un 2,6% de manera diària, un 15,2% setmanal, i un 13,2% fa un consum mensual.

D’altra banda, el nombre de productors i elaboradors ecològics va créixer un 13’6% durant el 2009, arribant a les 1.431 empreses certificades. I pel que fa a la superfície de cultius ecològics, l’augment és molt similar. Durant l’any passat el cultiu ecològic va augmentar un 13’9%. Actualment més de 71.500 hectàrees, un 5% de la superfície útil agrària de Catalunya, es destinen a l’agricultura ecològica. L’objectiu de la Conselleria, segons ha explicat Llena, és doblar aquest percentatge el 2012, quan finalitzi el Pla d’Acció per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques, que va començar el 2008 amb un pressupost de 37 milions d’euros.

Cal remarcar que aquest creixement no és circumstancial sinó que confirma una tendència iniciada ja el 2007. Segons les darreres dades de 2008, la facturació de la producció certificada ecològica a Catalunya va ser un 20% superior al 2007 i la facturació del 2007 ja havia estat un 14% superior a la del 2006.


Albet i Noya és un dels cellers pioners en el cultiu ecològic de les vinyes FOTO: ALBET I NOYA

Nou comentari