VadeVi
El DAR dóna més de 5,5M€ al sector vitivinícola

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) farà efectiu aquest divendres un pagament de més de 5,5 milions d’euros al sector de la vinya i el vi català. En concret, els ajuts que es faran efectius són els inclosos dins els règims de reestructuració i/o reconversió de la vinya; abandonament de vinya i destil·lació d’alcohol per a ús de boca de la campanya 2008-2009.

Aquest diners aniran destinats majoritàriament a la destil·lació per ús de boca. En proporció, la quantitat més important -prop de 4 milions- es destinaran a l’abandonament de la vinya, però pel que fa a la superfície afectada, cal destacar la destil·lació per ús de boca, que afectarà prop de 2.000 hactàrees, davant de les 680 que s’abandonaran. Pel que fa a la reestructuració i reconversió de vinya, cal destacar que el juliol d’aquest any el DAR ja va fer un pagament per un import de més de 5 milions d’euros, de manera que aquesta vegada, tant l’import concedit com la superfície, 226 hactàrres, és molt menor.

Pel que fa a la reconversió de la vinya, la finalitat és compensar als productors que s’acullin a un pla per les pèrdues d’ingressos derivades de l’activitat i l’objectiu final és adaptar la producció a la demanda del mercat. Comprèn tant la reconversió varietal com la reimplantació de vinyes, però no inclou, en canvi, la renovació de vinyes que hagin arribat al final de la seva vida natural.

L’objectiu de l’abandonament, en canvi, és fomentar que els agricultors menys competitius abandonin el sector i que els productors abandonin determinades zones que per la seves condicions no afavoreixin la producció viable. En aquest cas poden realitzar activitats alternatives en les zones en qüestió o abandonar totalment la producció agrícola.

En el cas de la destil·lació d’alcohol per a ús de boca, s’hi poden acollir els agricultors que produeixen raïm per vinificació, que més tard es destil·la. Per rebre aquestes subvencions, han d’haver lliurat el seu raïm a cellers que hagin destil·lat vi per a alcohol d’ús de boca a les campanyes 2005-2006 i 2006-2007, i que a la campanya 2008-2009 destil·len una quantitat de vi com a mínim del 90% del volum mitjà del vi autoritzat per a la destil·lació d’ús de boca a les campanyes 2005-2006 i 2006-2007.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa