VadeVi
El Debatdevi conclou que tot el sector ha de treballar plegat per potenciar el consum de vins catalans

Cal que el vi català lideri el mercat del país el més aviat possible. Aquesta és la principal conclusió del cicle de taules rodones Debatdevi presentades aquest dimecres a Vilafranca del Penedès. En l’acte hi han assistit un centenar de persones, entre elles el Conseller d’Agricultura Joaquim Llena, el director general de l’Incavi Joan Aguado, el president de Caixa Penedès Josep Colomer i l’alcalde de Vilafranca del Penedès Marcel Esteve.

L’objectiu, tant del Debatdevi com de les mesures que n’han de sortir, és capgirar la tendència del mercat i aconseguir que els vins catalans tinguin més presència i més consum. Catalunya és l’única zona vitivinícola del món on es consumeixen més vins de fora que de casa, una situació que Joan Aguado qualifica de “certa anomalia”. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que cal que tot el sector treballi plegat perquè, tot i ser “un dels sectors més madurs de casa nostra”, la producció i distribució del vi té una “cadena desestructurada”. Tot i que reconeix que el sector és “potent” assegura que cal “compactar la cadena i orientar-la cap al consumidor”.
[[frase]]
En aquesta línia han parlat molts dels ponents en l’acte de clausura, que han insinuat la possibilitat d’aprofitar l’èxit internacional de la marca Barcelona. D’altra banda, es va parlar també d’aprofitar la internacionalització i prestigi de la cuina catalana. Però, si bé, cal destinar esforços a exportar els vins catalans, també cal potenciar-ne el consum a Catalunya. Per això durant els debats, es va concloure que cal fomentar la presència dels vins catalans a les cartes dels restaurants, revaloritzar el paper dels botiguers i sommeliers i sobretot invertir en formació a través, per exemple, de l’escola d’Espiells de Sant Sadurní d’Anoia. Per altra banda, cal potenciar les varietats de raïm autòctones catalanes i utilitzar la diferenciació com un valor. “Tenim tanta riquesa i tanta varietat que no podem permetre que es meridi amb vins foranis”, ha afirmat Josep Maria Albet, del celler Albet i Noya. Una altra conclusió és que, davant l’èxit de la cervesa i els refrescos entre el públic jove, cal potenciar l’ús de noves tecnologies per arribar al consumidor.

Tot i que el cicle de taules rodones de Debatdevi s’ha donat per finalitzat de forma presencial, des de l’Incavi s’ha remarcat molt que el debat continuarà de forma on-line a través de la pàgina web www.debatdevi.cat


El president de Caixa Penedès, Josep Colomer, i el Conseller d’Agricultura Joaquim Llena durant la cloenda de la primera etapa de Debatdevi FOTO: VIOLETA GUMÀ /ACN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa