El foc a l’Empordà no va afectar la verema del Castell de Peralada

El celler empordanès tanca una collita 2012 especialment bona per als vins negres

La verema del 2012 a les vinyes del Castell de Peralada no s’ha hagut d’interrompre ni un dia a causa de la pluja. Foto: VADEVI.cat

Castell Peralada tanca la verema 2012, una collita que qualifica de “molt bona” per als vins blancs i entre “molt bona i excel·lent” per als vins negres, que destaquen aquesta anyada per tenir un gran potencial per l’envelliment en bóta.

Després d’una anyada 2011 que va ser molt productiva, la producció mitjana de les vinyes de Castell Peralada ha estat enguany de 4.400 Kg/ha. En resum ha estat una collita d’una qualitat molt bona, tot i que el rendiment ha estat un 15% inferior a un any normal, ja que a tot l’Empordà les altes temperatures dels mesos de juliol i agost, la poca pluviometria i dues pedregades han mermat bastant la producció.

L’inici de l’anyada 2012 es va caracteritzar per un hivern suau, amb poques precipitacions i unes temperatures mitjanes que van ser 2-3ºC superiors a les de l’any anterior entre els mesos de novembre i gener. No obstant això, va haver-hi molts dies de tramuntana forta i freda que no van tenir incidència a les vinyes, ja que en aquell moment encara no havíen brotat.

Durant els mesos de març, abril i maig les precipitacions van ser de 257 l/m2, una pluviometria ideal per facilitar la brotació i un creixement perfecte de les plantes, que van assolir una molt bona superfície foliar. La floració i el quallat van endarrerir-se una setmana respecte l’any anterior, degut a que durant els mesos d’abril i maig les temperatures mitjanes van ser uns 2ºC inferiors respecte de les de l’any passat. A la primavera i a l’estiu la incidència de la tramuntana va ser gairebé nul·la. Va afectar només alguns dels ceps més exposats al vent a les finques de Garbet i Espolla.

Com a incidència cal destacar que el dia 22 de juliol l’incendí que va assotar l’Empordà i va cremar unes 14.000 ha de la comarca, afortunadament a Castell Peralada només va afectar uns 120 ceps de la Finca Pont de Molins.

La verema es va iniciar el 21 d’agost i va acabar el 28 de setembre. 39 dies en total que són uns 7-10 dies menys que altres anys. Cal remarcar que no s’ha hagut d’interrompre cap dia de recollida de raïm, ja que les plujes han estat pràcticament inexistents durant tota la verema.

Pel que fa a l’el·laboració dels vins, s’han obtingut uns vins blancs de molt bona qualitat, amb fermentacions alcohòliques bastant lentes (entre 15-24 dies), perfecte equilibri grau-acidesa i bons pH.

Pel que fa als vins negres, són d’una qualitat molt alta en quant a estructura i presenten per tant una molt bona capacitat d’envelliment en bóta. Tenen uns graus d’entre 14-14,5% vol, amb unes acideses i pH ideals per a l’equilibri en boca, bona estructura tànica, i color i intensitat aromàtica.

Nou comentari