VadeVi
El fulletó Centre d’Interpretació del Cava escriu els darrers capítols

Una àmplia majoria del consistori de Sant Sadurní–CiU, PSC, PP i AMI– va aprovar dimecres en un ple extraordinari adjudicar a l’empresa Molinari SAU l’execució de la primera fase de la museologia i museografia del Centre d’Interpretació del Cava a la Fassina de can Guineu. Tots els grups municipals, inclòs el d’ERC, van valorar l’esforç de diàleg i negociació que ha tingut l’equip de govern durant el procés d’adjudicació, però el portaveu republicà, Albert Prat, va dir que el seu grup optava per l’abstenció sobretot perquè no veuen prou garantida la viabilitat econòmica.

Amb l’absència de l’alcalde, per motius personals, va ser la primera tinent, Maria Rosell, qui va presentar l’únic punt de l’ordre del dia, la contractació mitjançant procediment obert i tramitació urgent de l’execució de la part museològica del Centre d’Interpretació del Cava. Rosell va explicar que s’havien presentat cinc empreses i que la Mesa de Contractació, després de valorar sis criteris diferents, s’havia decantat per l’oferta de Molinari SAU, per un import de 263.000 euros, IVA exclòs, i que es compromet a executar-ho en un termini de dos mesos i mig. La primera tinent d’alcalde i portaveu de CiU també va agrair la voluntat negociadora de tots els grups municipals i les seves ganes de treballar pel bé de la vila. El soci de govern, Isidor Rando, d’AMI, va dir que hi donaven suport perquè es tracta d’un tema de gran importància pel futur.

La portaveu del PSC, Susanna Mérida, va argumentar el vot favorable en el fet que la selecció s’havia fet amb esperit de consens i diàleg, de manera que tots els grups hi havien pogut participar. També va recordar que l’aprovació de l’expedient de contractació, el passat 12 de gener, ja s’havia fet per mitjà d’un ampli acord. Segons la portaveu socialista, un aspecte important era el compromís de no obrir el Centre d’Interpretació del Cava fins que estiguessin enllestides les dues subfases que integren aquesta primera part del projecte museològic. També va demanar que s’agiliti la licitació de la segona subfase, la que compte amb una subvenció de 250.000 € del Ministeri de Cultura per aquest 2011, i així poder obrir al públic el més aviat possible. Mérida també va dir que s’ha reduït el volum del museu amb l’objectiu de fer-lo més sostenible, a la vegada que va reclamar que es busqui més complicitat amb la societat civil, una anàlisi sobre la fórmula de gestió i un pla global de promoció econòmica de Sant Sadurní.

Per la seva banda, Dolors Montserrat, del PP, va elogiar la manera com s’ha desenvolupat el concurs i, concretament, va trobar molt positiu que s’hagi tingut en compte tant l’opinió de tots els patrons del Patronat de Turisme com dels grups municipals, i no solament la Mesa de Contractació. La portaveu popular va demanar el compromís de l’equip de govern a mantenir aquest tipus de negociació a l’hora de decidir tant la licitació de la subvenció d’aquest 2011 com la forma de gestionar el futur equipament i la data d’inauguració. Respecte a aquesta qüestió va apuntar que estaria bé tenir-ho enllestit pel Cavatast. La primera tinent d’alcalde, Maria Rosell, va agafar el compromís de mantenir aquesta línia de negociació oberta amb tots els grups a l’hora de prendre qualsevol decisió.

Albert Prat va afegir que això no soluciona la manca de participació que ha patit el procés des del començament. En opinió dels republicans, un projecte d’aquesta envergadura no es pot fer amb presses. També va dir que els criteris tècnics han d’estar basats en uns condicionants polítics i va lamentar que, segons ell, això no s’hagi obert a la participació de tots els grups municipals. Prat va afegir que la viabilitat econòmica hauria de ser un tema cabdal a l’hora de prendre decisions perquè condiciona la sostenibilitat del projecte. En aquest sentit, va dir que únicament una de les propostes que s’han presentat en aquest darrer concurs tracta amb rigor el tema de la viabilitat, amb una previsió de 100.000 euros anuals de pèrdues. El portaveu d’ERC va concloure que no hi ha un pla de viabilitat que doni garanties i que, en conseqüència, no poden avalar aquest procés amb el seu vot. Així mateix, va recordar que l’any 1996 es va desestimar la proposta del Parc del Cava perquè un estudi va demostrar que no era viable. Albert Prat va insistir en el compromís del govern de no inaugurar el Centre d’Interpretació del Cava fins que estiguin acabades les dues subfases previstes per aquest 2011 i va retreure a l’alcalde haver dit en una entrevista que obriria portes el mes de juny. Sobre aquesta qüestió, Maria Rosell va aclarir que s’ha parlat d’una diada de portes obertes per ensenyar totes les obres que s’han fet, però va reiterar que no es posarà en marxa fins que estigui acabat.


Imatge virtual Centre d’Interpretació del Cava FOTO: GASTROTECA.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa