VadeVi
El Govern i CiU s’avenen a consens en agricultura més enllà de legislatura
  • CA

El govern català i el principal partit de l’oposició, CiU, s’han avingut avui a arribar a un consens sobre el futur de l’agricultura més enllà d’aquesta legislatura, en el marc d’un Pla Estratègic, el contingut del qual no s’ha concretat.

En un ple monogràfic al Parlament de Catalunya dedicat al sector agrícola català -el quart des de la recuperació de la democràcia i el primer des de 1998- el conseller d’Agricultura de la Generalitat, Joaquim Llena, ha proposat avui un Pla Estratègic de suport a l’agricultura i l’alimentació. Encara que Llena no ha concretat les línies estratègiques del Pla, el president de CiU Artur Mas, ha assegurat el “màxim consens possible” en un acord que vagi més enllà de les eleccions i pugui servir governi qui governi.

Justament, que el consens en matèria agrícola pugui anar més enllà de l’actual legislatura -que finalitza a la tardor- és la reivindicació de les principals organitzacions del sector a Catalunya: Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agrícoles de Catalunya, JARC i Asaja, alguns dels responsables dels quals han estat avui presents a l’interior i també a l’exterior del Parlament.

Així, el coordinador general d’Unió de Pagesos, Joan Caball, s’ha mostrat favorable i sorprès per la proposta de Llena d’impulsar un Pla Estratègic: A l’època de Srana,William Carnes i al principi de la legislatura amb el conseller Llena ja varem reclamar el pla estratègic i ens deien que no calia, ara celebrem que ens facin cas”. Tot i això, Caball ha lamentat que ni el president Montilla ni el conseller Llena hagin concretar propostes i demana que no es limitin a descriure com està el sector sinó que realitzin propostes concretes amb vista al futur.

Les demandes del sector
Els representants agrícoles demanen un esforç de consens de totes les forces polítiques, amb compromisos que han d’anar encaminats a assegurar la justícia i l’equitat en el comerç agroalimentari, amb preus justos per als productors, en la millora de la competitivitat, afavorir el rejoveniment del sector, promoure la innovació, donar suport a les inversions, finançar els regadius correctament i promocionar els productes catalans. També reivindiquen una dotació de recursos suficients en formació i investigació, a més d’un compromís en la protecció de l’espai agrari sense oblidar l’agricultura de muntanya.

El conseller Llena, en aquest sentit, ha definit com una de les principals qüestions estratègiques a afrontar en el futur els preus en origen i treballar per donar transparència a tota la cadena des de la producció fins a la venda al consumidor, a més de l’elaboració d’una Llei de Desenvolupament Rural catalana adaptada a la realitat i a les demandes de Catalunya.

Caos en les inspeccions
De la seva banda, ERC ha proposat dotar de més competències el departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, com les de gestió del territori, d’inspeccions, d’aigües o bé algunes en matèria de salut o sanitat i ha advocat per controlar més les entrades de productes de fora de la UE a Mercabarna.

Llena, en la seva resposta, s’ha mostrat d’acord en aquests aspectes i ha reconegut un cert “caos” en la gestió de les inspeccions de diversos sectors de l’administració, i ha advocat per la creació d’una única agència d’inspecció.


El conseller d’Agricultura Joaquim Llena durant el debat al Parlament FOTO: ACN


Un grup d’Unió de Pagesos segueix el debat per televisió FOTO: ACN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa