El president de la companyia, Miguel Torres, va explicar que els majors descensos es van donar al sector de l’hoteleria, per la crisi i la baixada del turisme, però va considerar que la caiguda és relativament moderada, en comparació amb altres zones vinícoles de Denominació d’Origen.
Torres va assegurar donar-se per satisfet si el present exercici manté la facturació de 2008, de 194,42 milions d’euros (abans d’IVA), i va considerar que no assoliran les xifres de 2007 (202,53 milions).
Les vendes a l’estranger es mantenen i els països on tenen més presència són, en el cas del vi, Regne Unit, Holanda, els Estats Units, Suècia i el Canadà, mentre que el brandi té més tradició a Mèxic –on sí s’han ressentit–, Lituània i Alemanya.
A més de consolidar la seva presència en aquests països, els tres mercats exteriors prioritaris són la Xina, l’Índia i el Brasil, on s’han implantat de la mà de bodegues locals i altres socis. Només a la Xina, on van entrar a mitjan els 90, tenen beneficis, encara que van arribar a perdre un milió de dòlars. Al Brasil esperen remuntar a partir de l’any que ve i a Índia, en el termini de “dos o tres anys”.
El 95% dels beneficis del grup es reverteixen en inversions en infraestructures de l’empresa, projectes ecològics i socials. En els últims dos anys, va explicar Torres, van destinar 12 milions a la bodega Waltraud –el nom de la seva esposa– a Vilafranca, cinc milions a les bodegues de la Rioja, 3,5 milions a les del Priorat i 11 milions a un magatzem logístic de Vilafranca. Els plans estratègics a mitjà termini no preveuen noves inversions.
Entre els nous productes de Torres, destaca el vi blanc sense alcohol Natureo, que van llançar l’agost de 2008 i comercialitzen des de nadal. El primer any, n’han venut 10.000 capses. Primer es va destinar a la venda de carretera per als conductors, però el seu consum es va estendre a embarassades i a persones medicades. S’està investigant en la creació d’un vi negre sense alcohol.
Aquest any també va llançar el vi de criança de la Rioja Ibèrics i, per a Escandinàvia, van presentar un envàs de cartró de tres litres amb una miniaixeta, ja que en aquest mercat el 60% de les vendes de vi aconsegueixen|fan aquest sistema, el ‘bag in box’.
Compromís mediambiental
El compromís ambiental de Torres es materialitza amb l’objectiu que el centenar de cotxes de l’empresa siguin híbrids, dels que ja ho són un 50%, entre ells l’automòbil de Miguel Torres. Cada turisme té un sobrecost de 5.000 euros, amb un total de 500.000, que quedarà una mica compensat amb el descens del consum de gasolina.
Han instal·lat plaques fotovoltaiques a 12.000 metres quadrats de la bodega de Pacs del Penedès i està previst que les energies alternatives cobreixin el 15% de les necessitats elèctriques, la qual cosa suposarà una inversió superior als quatre milions. Utilitzen plaques solars per al 50% de la producció d’aigua calenta a la planta d’embotellament i esperen arribar al 70%. Preveuen participar en 2010 en la promoció d’un parc eòlic per generar 2,8 megavats i reduir un 20% les emissions de CO2 a les seves bodegues.
Jaime Torres va fundar aquesta empresa familiar a Vilafranca del Penedès el 1870. Miguel Torres forma part de la quarta generació i a la directiva ja hi ha membres de la cinquena. Compta amb prop de 1.150 treballadors i més de 2.650 hectàrees de vinyes, de les quals 2.000 corresponen a Espanya, 623 a Xile i 32 a Califòrnia.
Bodegas Torres ampliarà la producció de vi amb un nou celler FOTO: AVUI