El lleidatà Toni Lara , Millor Sommelier de Catalunya 2013

El sommelier guanyador, Toni Lara, al moment de recollir el premi

La celebració a La Llotja de Lleida del Concurs Millor Sommelier de Catalunya 2013, ha reunit a la Llotja els vint millors sommeliers catalans, entre els quals el guanyador ha estat Toni Lara, sommelier de l’Estel de la Mercè i un dels cinc lleidatans participants.

“La prova d’aquest matí ha estat pròpia d’un campionat del món” ha explicat Xavier Ayala, president del l’Associació Catalana de Sommeliers, l’entitat que convoca el concurs. “Només arribar a l’aula d’examen els semifinalistes catalans han trobat un formatge amb un vi blanc i de negre per escollir i argumentar el millor maridatge. Tot seguit han hagut de respondre un qüestionari i, finalment –com si arriben a la final mundial, aquesta serà en francès o anglès–, també han presentat un vi en una d’aquestes llengües”, ha comentat Ayala sobre la mecànica del concurs.

Toni Lara participarà a l’edició espanyola del concurs que tindrà lloc a Sant Sebastià en el marc de Gastronomika 2013 (del 6 al 9 de octubre). Els finalistes, Josep Pelegrí (de Joviat, Manresa) i Pilar Cavero (de Celler de Can Roca, Girona), completaran el trio de representants catalans.

I el millor enòleg

Els sommeliers també van atorgar el premi al “Millor Enòleg 2013” que va recaure en Agustí Torelló i Sibill. Durant el seu parlament Agustí Torelló i Sibill, que fa molt poc ha començat un nou celler de caves amb els seus fills, va agraïr als sommeliers la seva tasca fonamental en la difusió, comercialització i coneixement del vi.

Mostra de Vins DO Costers del Segre

Els sommeliers lleidatans, organitzadors de la trobada de l’Associació Catalana de Sommeliers, han volgut posar-hi l’accent lleidatà amb la Mostra de Vins DO Costers del Segre que ha tingut lloc a la tarda i ha aplegat una vintena de cellers: Agropequària Les Pletes, Batlliu de Sort, Bodegas Vila Corona, Castell del Remei, Cal Cabo, Celler, Cercavins, Celler del Montsec, Cérvoles Cellers, Clos Pons, Lagravera, L’Olivera, Mas Blanch i Jové, Mas Garcia Muret, Mas Ramoneda, Matallonga, Tomas Cusiné, Raimat, Vall de Baldomar, Vinya els Vilars i Vinya l’Hereu.

Nit del Sommelier amb cuina lleidatana

La Nit del Sommelier ha tancat la jornada amb un sopar coral tipus còctel on els serveis de restauració de La Llotja s’han sumat a les degustacions elaborades per col·lectius de cuina lleidatans: coca de samfaina, pollastre i carbassa (All Cuiners); coca de recapte, panadons i orelletes (Gremi de Forners); arengada marinada amb oli de la Noguera i vinagreta de mel (Noguera Cuina); broqueta de tou del til.ler, codony i tartar de truita i caviar de Tabascan amb xicoies (la Xicoia); i coca ecològica d’espelta i kamut amb amanida de formatge; favetes del Cal Peretó i sardines marinades (Slow Food Terres).

L’associació ha aprofitat la vetllada per lliurar els premis anuals que atorga l’entitat. Els guardonats han estat:

Millor Celler 2013 – Alta Alella

Millor enòleg 2013- Agustí Torelló Sibill

Soci d’honor 2013- Empar Moliner

Millor periodista 2013- Pau Albornà i Torras

Millor institució 2013- Casals dels Infants

Millor sommelier 2013- Sergi Figueras

Nou comentari