VadeVi
El Palau Robert acull la mostra “El món agrari i les terres de parla catalana”

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí va inaugurar l’exposició fotogràfica itinerant “El món agrari a les terres de parla catalana”, que romandrà oberta fins el 30 de març al Palau Robert de Barcelona, i que pretén fer una mirada retrospectiva sobre l’activitat agrària des de finals del segle XIX fins al present i amb mirada també cap el futur.

El conseller va felicitar els responsables de la mostra i tots els que l’han feta possible, i va destacar l’ingent treball de camp de recerca d’imatges realitzat i que ha permès crear un Banc d’imatges consultable i obert a noves adquisicions, que representa un important fons etnogràfic i documental del sector agroramader català. Pelegrí també va remarcar la importància de l’exposició pel fet que els visitants surtin amb una nova percepció del que és el món agrari i del què representa per al nostre país. “La realitat actual fa que cada vegada més la societat tingui un coneixement difús i sovint distorsionat del món agrari, un sector estratègic atès que l’agricultura fixa la població al territori, té un important factor medi ambiental, com a garant i cuidador del paisatge; és clau per la salut i el benestar de la societat , i proporciona un dels elements més estratègics per a un país: el subministrament de qualitat i amb seguretat dels aliments. Així mateix, en un context incert com l’actual, és un revulsiu per a la nostra econòmica, ja que és el que més bé ha aguantat la conjuntura; i històricament ha ocupat una gran part de la població”.

Pelegrí també va fer palès que l’agricultura catalana és diversa i de qualitat, s’adapta a les noves tendències i compta amb gran varietat de conreus i espècies en un petit territori, és clau per a entendre la nostra gastronomia, és moderna i competitiva”, com es constata en l’exposició que permet veure l’evolució de les tècniques, eines i estris de treball, gran avenç en R+D+i, i la incorporació de les noves tecnologies, entre altres.

El titular de l’Administració agrària catalana ha incidit en el fet de fer patriotisme alimentari i que amb aquesta exposició “estem fent cultura de l’agricultura “.

Pelegrí va esperonar a què l’exposició dignifiqui el sector i doni valor a la feina del sector al mateix temps que generi debat, faci obrir els ulls i veure que el camp i la ciutat són dos elements que s’alimenten l’un de l’altre, que es complementen i es necessiten.

Aquesta iniciativa ha estat impulsada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural (FMR). La mostra s’estructura a partir de 12 grans plafons temàtics i un audiovisual i pretén fer una mirada sobre l’activitat agrària des de finals del segle XIX fins al present i, alhora, plantejar al visitant quin és el futur d’aquesta activitat econòmica clau per al territori. Una visió feta transversalment lligant cultura, recerca i difusió, amb territori, pagesia, producció agrària i consum alimentari, amb l’objectiu de generar reflexió, debat i relació entre el sector agrari i la societat actual.

Aquesta exposició, resultat d’un projecte iniciat fa dos anys, està pensada per a fer un llarg recorregut itinerant. Des d’aquesta iniciativa, a més, s’ha treballat en la creació d’un banc d’imatges sobre el món agrari que en l’actualitat ha aconseguit recollir més de 4.000 fotografies, procedents de 180 arxius i col·leccions d’arreu dels territoris de l’àmbit lingüístic català, que seran consultables a Memòria Digital de Catalunya. Un projecte de gran abast, que permetrà mantenir la memòria històrica d’un sector com l’agrari a partir de la imatge fotogràfica.

L’exposició inicia la seva itinerància el dia 31 de març, i durant el 2011 visitarrà, entre d’altres llocs, Móra la Nova, Canillo, la Seu d’Urgell, Palma de Mallorca, Maó, Eivissa, Prada de Conflent, Elna, Lleida, l’Espluga de Francolí i Sabadell.

La Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural coordinen el projecte “El món agrari a les terres de parla catalana”, iniciat l’any 2009, amb el qual s’ha pretès realitzar una recerca i recopilació d’imatges sobre el món rural des d’inicis de segle XX fins avui. Els resultats (banc digital d’imatges i exposició itinerant) pretenen facilitar informació a la societat sobre un sector estratègic i que històricament ha ocupat una gran part de la població. El projecte s’ha estructurat en dues fases i durant 2009 i 2010 s’ha realitzat la fase de recerca i recopilació de material, redacció de textos i estructuració del banc d’imatges, i el passat 23 de març de 2010 se’n va realitzar una presentació pública.

La Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana és una entitat federativa formada per 114 centres i instituts d’estudis locals i comarcals dels territoris de parla catalana. Fou creada l’any 1992 i té la seva seu social a l’Institut d’Estudis Catalans.

L’Institut Ramon Muntaner és una fundació creada l’any 2003 per la Generalitat de Catalunya i per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana per a donar suport als centres i instituts d’estudis local i comarcals. Té la seva seu social a Móra la Nova.

La Fundació del Món Rural és un entitat, creada el 2006, per a promoure el debat i la reflexió al voltant del món rural, i per a fer conscient la societat catalana del seu valor estratègic per al desenvolupament sostenible de Catalunya.


Visita de pelegrí a l’exposició del Palau Robert FOTO: DAMM

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa