La creació del Col·legi d’Enòlegs de Catalunya, una reclamació històrica dels professionals del vi, és cada vegada més propera. El Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat una resolució per donar suport a la seva creació. Una votació que ha satisfet enormement el president de l’Associació d’Enòlegs de Catalunya Oriol Guevara.
“L’enòleg és el pal de paller del sector vinícola perquè és el propietari intel·lectual del producte”, assegura Oriol Guevara. És per això que considera “fonamental” la creació del futur col·legi perquè “permetrà definir els drets i els deures dels enòlegs”. A més, afegeix, “és una qüestió de responsabilitat”, ja que encara que a vegades es consideri l’alcohol com un element negatiu, el vi és un aliment i el col·legi podrà treballar en qüestions de seguretat alimentaria.
[[frase]]
La necessitat de crear un col·legi professional és una qüestió que ja es plantejava al 1984, l’any de creació de l’Associació d’Enòlegs de Catalunya. L’associació agrupa 400 enòlegs, el que, segons Guevara, representa “el 80% d’enòlegs de Catalunya”.
Guevara, que està molt satisfet per la votació del Parlament, considera que “ha quedat demostrat que cal voluntat política perquè els projectes tirin endavant”. Recorda que la sol·licitud oficial es va fer el 2007, amb l’aprovació de la nova Llei de Col·legis Professionals que, fins aquell moment, havia estat en fase de reforma.
Durant la sessió al Parlament, els diputats han recordat la llarga tradició vitivinícola de Catalunya i la importància de la indústria d’aquest sector. La proposta de resolució presentada pel PP ha estat esmenada pels partits que donen suport al Govern, que han donat suport a tots els grups.
Alumnes de l’Escola d’Enologia a Falset durant una classe FOTO: VAN DER MEULEN