El Penedès reconeix errors passats

Discurs de Josep Maria Albet i Noya

Josep Maria Albet i Noya, president del Consell Regulador d’Origen Penedès Foto: Vadevi.cat

El president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès, Josep Maria Albet i Noya, va aprofitar l’acte de lliurament de la 46a edició del Concurs de Vins de Qualitat del Penedès, que va tenir lloc a Sant Cugat Sesgarrigues aquest dilluns, per reconeixer els errors del passat i dibuixar un panorama de futur en el que caldrà fer nous esforços.

En el seu discurs, Josep Maria Albet i Noya ha fet referència a la pèrdua de lideratge en vins blancs, tot apuntant que si bé “fa uns 35 anys el Penedès va ser pioner amb la incorporació de la fermentació controlada i l’acer inoxidable a la península Ibèrica”, que junt amb “noves tecnologies de premsat i de neteja dels mostos” va produir “vins amb unes aromes que desconeixíem en la majoria de vins blancs del moment”, aquest mateix lideratge hauria fet que el sector s’hagués “adormit en els llorers i durant una colla d’anys no es va avançar massa més en els processos qualitatius”. Tot plegat, sumat al fet que les noves tècniques “es van anar estenent i generalitzant a la resta de zones de la península Ibèrica”, va donar com a resultat que “els vins blancs d’aquestes zones també varen millorar i en general ho varen fer de forma més espectacular que els Penedès, posant en valor una viticultura de menys producció i deixant en evidència la nostra viticultura i criteris”.

Aquesta autocrítica, fundada segons el president de la DO Penedès en què “en el passat” els vins de la DO “éren vins que procedien dels vins base cava”, fet que va portar molts elaboradors a embotellar “com a vi Penedès vins conreats i elaborats amb el criteri d’un raïm i vi per cava i això va donar al seu moment uns vins de color quasi inexistent, àcids, curts de boca i amb poc cos” hauria portat a elaborar vins “excessívament despullats” i “massa tecnològics”.

Davant d’aquesta situació, la conclusió de Josep Maria Albet i Noya és la de que cal “buscar en els nostres vins altres valors que no siguin només una bona relació qualitat/preu, sinó uns valors culturals, de tradició, ecològics, de futur, d’arrelament, de personalitat única i de diferenciació a tots nivells, que facin que el preu esdevingui un factor mes secundari i no comparable amb els de les zones”.

Guanyadors del Concurs de Vins de Qualitat

Pel que fa al Concurs de Vins de Qualitat de la DO Penedès, es van repartir els següents guardons:

-Categoria Especial Xarel·lo, Medalla de platí a Enric Nadal – Nadal Xarel·lo 2011.

-Categoria Vins blancs collita, Medalla d’or a Domènech Vidal – Masia Freyé 2011, Medalla de plata a Gramona – Gessamí 2011 i Medalla de bronze a Giró Ribot – Muscat de Frontignac 2011.

-Categoria Vins blancs barrica, Medalla d’or a Albet i Noya – El Fanio 2010, Medalla de plata a Gramona – Xarel·lo 2011 i Medalla de bronze a Torelló Llopart – Crisalys 2011.

-Categoria Vins rosats, Medalla d’or a Covides – Duc de Foix Cabernet rosat 2011, Medalla de plata a J. Garcia Carrion – Jaume Serra rosat 2011, Medalla de bronze a Ca N’Estella – Petit Clot dels Oms rosat 2011.

-Categoria Vins negres collita, Medalla d’or a Heretat Mont-Rubí – HMR Black 2011
Vins negres barrica.

-Categoria Vins negres barrica, Medalla d’or a Albet i Noya – Col·lecció Syrah 2008, Medalla de plata a Gonzalez Byass – Vilarnau Cabernet Sauvignon 2008 i Medalla de bronze a Rovellats – Bru de Tardor.

-Categoria Vins dolços, Medalla d’or a Gramona – Vi de Glass Gewürztraminer

-Categoria Vins escumosos, Medalla d’or: Mas Comtal – Brut Premium 2009

El Concurs de Vins de Qualitat de la DO Penedès està organitzat per l’Acadèmia Tastavins Penedès, amb el suport tècnic de la DO Penedès, i valora els vins en tast a cegues per un grup d’experts format per sommeliers, periodistes, enòlegs i restauradors. Enguany s’ha afegit una categoria més al concurs, la dels escumosos. El vins premiats seran els que utilitzarà la DO Penedès en els seus actes de promoció.
A la mateixa jornada l’Acadèmia també ha lliurat els III Premis de Poesia Vínica Tastavins. Cal destacar l’alt nivell de les obres presentades que ha dificultat la decisió del jurat. Enguany la guanyadora ha estat Rosa Maria Arrazola amb l’obra ‘En brut’, un poemari que modela totes les sensibilitats víniques.

Nou comentari