VadeVi
El Penedès tindrà el primer clúster vitivinícola de l’Estat

El Ministeri d’Indústria ha qualificat d”excel·lent’ el pla estratègic de l’agrupació d’empreses innovadores del sector vitivinícola i auxiliar del Penedès, associades sota el nom d’AEI Innoví. D’aquesta manera, es dóna llum verda a la creació del primer clúster vitivinícola de tot l’estat espanyol. Una vegada configurats com a clúster, les entitats i empreses fundadores que, de moment, en són setze, poden sol·licitar ajudes econòmiques per desenvolupar projectes d’innovació. L’AEI Innoví ja ha plantejat onze iniciatives basades en la millora dels processos tècnics d’empreses associades com Codorniu o Torres, projectes d’innovació i recerca institucionals i la promoció del turisme.

De fet, segons els integrants d’aquest primer clúster vitivinícola de l’Estat, l’objectiu és mirar el sector en global, de manera transversal, és a dir, tenir en compte tant les empreses que participen directament del procés de fabricació del vi així com les que ho fan de manera auxiliar.

Concretament, les empreses i institucions associades en el clúster vitivinícola preveuen projectes de millora de rendiments, fomentar un millor aprofitament de l’aigua o del CO2 durant el procés per elaborar el vi, investigar en nous processos de maduració o adaptar noves varietats de raïm.

Aquestes iniciatives es desenvoluparan a mig termini i es preveu que al llarg del mes de maig es convoquin els ajuts per part del Ministeri d’Indústria.

Les entitats i empreses que són sòcies fundadores de l’associació AEI Innoví són la Unió Vinícola del Penedès (UVIPE), l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès, l’Enginyeria Industrial Güell, González Byass, Miguel Torres, Vinifera Comunicació, turisme i vi, Codorniu, la Unió Empresarial del Penedès, l’Associació d’Empresaris del Garraf i l’Alt i el Baix Penedès, l’Ajuntament de Sant Sadurní, Metal·lúrgia del Penedès, la Fundació Privada Parc Científic i Tecnològic de la Indústria Enològica, Estudis d’Hoteleria i Turisme (Universitat de Barcelona), l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) i Rius i Rius Assessors.


L’objectiu del cluster és promoure projectes d’investigació i millorar els rendiments FOTO: TJERK VAN DER MEULEN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa