VadeVi
El Premi Tàstum Vinya i Vi de Producció ha estat per Josep Mª Albet

El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, presidirà el proper 18 d’octubre, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el lliurament dels Premis Tàstum 2010.

Tàstum, Fòrum Agroalimentari de Catalunya, organitzat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) pretén afavorir la interrelació entre els productors, els transformadors, els distribuïdors i els cuiners, així com propiciar un debat sobre el camí que ha de seguir en el futur el primer sector industrial de Catalunya. En l’edició d’enguany, s’abordaran dos temes de màxima actualitat: les xarxes de proximitat i les xarxes socials. Experts en la matèria exposaran els seus punts de vista i les claus perquè la implementació d’aquest tipus de xarxes pugui ser un èxit.

D’acord amb el veredicte d’un jurat integrat per professionals de prestigi, el Premi Tàstum Especial ha estat per la sèrie La Riera, de TV3. És la sèrie més gastronòmica de Televisió de Catalunya, on la cuina és totalment autèntica. La Riera és la història d’una família que regenta un restaurant en un poble de la costa, i per tant, el cuinar i el menjar són dos pilars fonamentals de la sèrie. Un dels atributs a valorar d’aquesta producció és el fet que tots els plats es preparen expressament, es promou el producte de gran qualitat i de proximitat i només hi ha vins amb DO catalanes. La carta del restaurant, a més, s’adapta a cada temporada. La Riera permet fomentar entre els telespectadors la gastronomia catalana i l’art de la cuina, en base a aliments de qualitat i de proximitat, on es posa en valor el dia a dia dels productors del país.

En l’edició d’aquest any, s’ha fet una menció especial a Ramon Roqueta Roqueta, industrial vitícola de reconegut prestigi. Actualment, és el president d’honor de Bodegues Roqueta, i també de la Societat vitivinícola Masies d’Avinyó. Des de l’any 1999, ha exercit com a president de l’Associació Vinícola Catalana, càrrec que ha abandonat aquest estiu. Roqueta, va ser distingit amb la medalla de l’Agricultura Catalana, així com amb la medalla President Francesc Macià. La menció especial vol reconèixer la professionalitat d’aquest empresari català, que ha impulsat una important tasca vinícola al nostre país.

D’altra banda, el premi Tàstum de Difusió ha estat atorgat, a Jordi Estadella, a títol pòstum,pel seu compromís per la cuina i la gastronomia catalana. Gran defensor del sector agroalimentari català, Estadella va començar la seva carrera periodística a Radio Joventut, on donava vida a personatges com Tito B Diagonal, amb el qual feia gala del seu característic sentit de l’humor. L’any 1985 va debutar a televisió amb el programa Piano Bar de Televisió de Catalunya. Després va presentar el programa Filiprim, a la mateixa cadena. A Televisió Espanyola va presentar el programa No te rías que es peor i el concurs Un, dos, tres responda otra vez, entre d’altres. Des de l’any 1995, dirigia el programa L’aperitiu de boca en boca, a COMRàdio, on quedava palesa la seva passió per la cuina i la gastronomia. Una altra faceta coneguda d’Estadella va ser la de doblador: havia estat la veu d’actors com Peter Sellers i de personatges de ficció com l’Os Yogui i l’Inspector Gadget. Jordi Estadella va ser guardonat amb una menció d’Honor dels Premis Ràdio Associació. Aquest premi, passarà a denominar-se a partir d’ara, Premi Tàstum Difusió Jordi Estadella.

El Premi Tàstum Vinya i Vi de Producció ha estat per Josep Mª Albet, d’Albet i Noya, empresa de la que n’és director tècnic. Aquest celler és pioner a l’Estat en el cultiu ecològic de vins i caves, al qual es dedica des de la seva fundació l’any 1978. Josep Mª Albet és un gran impulsor dels vins ecològics a la D.O. Penedès i darrerament ha estat un dels ferms defensors dels vins elaborats amb varietats autòctones, concretament, del xarel·lo. Albet i Noya exporta un 80% de la seva producció a gairebé tot el món, però el percentatge més alt arriba a Alemanya, seguit de Suïssa, Dinamarca, França, Estats Units i Japó. Els vins més premiats de la casa han estat el “Reserva Martí”, el “Xarel·lo Clàssic”, l’”Adrià” i el “Syrah”. Els productes d’Albet i Noya, a més de ser elaborats de forma 100% ecològica, busquen contínuament la millora de la qualitat mitjançant l’experimentació en la producció. Un bon exemple n’és la creació del primer gelat elaborat a partir de raïm Xarel·lo ecològic Albet i Noya, junt amb la casa de gelats Maxims de Barcelona i el Restaurant Cal Xim de Sant Pau d’Ordal. Després de dos anys de proves, el passat estiu van posar aquest innovador producte a la venda.

El Premi Tàstum Vinya i Vi de Distribució i Comercialització ha estat pel Celler de Gelida per promoure la gran diversitat dels vins i caves catalans al seu establiment. Des del 1895, aquest celler ofereix una amplíssima selecció de vins de tot el món, inclosos els catalans. Actualment, Toni Falgueres està al capdavant del negoci, i amb l’ajuda dels seus fills són cinc les generacions que han regentat aquest negoci. Per adaptar-se a les noves exigències del mercat, fa més de vint anys que Falgueres va transformar la tradicional bodega de barri en una tenda especialitzada, va crear una empresa distribuïdora i una altra d’importació de vins. Una de les seves màximes ha estat sempre la qualitat, conèixer qui és l’elaborador per fer-te una idea de la qualitat i la garantia del vi. Per aquest motiu, al Celler de Gelida no es ven cap vi que Falgueres no conegui personalment.


Albet i Noya és un dels cellers pioners en el cultiu ecològic de les vinyes FOTO: ALBET I NOYA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa