VadeVi
El Priorat fa camí per ser Patrimoni Mundial com a paisatge cultural agrari

El Consell Comarcal del Priorat i l’associació PRIORITAT han lliurat al Conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras el document que sol·licita que la Direcció General del Patrimoni i el Govern assumeixin i es facin seu el projecte de candidatura del Priorat a ser inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial, com a paisatge cultural agrari de muntanya mediterrània.

Els presidents de PRIORITAT, Jaume Domènech i Sal·lustià Alvarez, i el vicepresident del Consell Comarcal, Joan Carles Garcia, van entrevistar-se amb el conseller per lliurar-li el document que explicita sintèticament la viabilitat d’aquesta iniciativa sorgida de la societat civil prioratina i assumida per les seves institucions, locals i comarcal. En aquest document s’exposen les bases objectivables en què se sustenta la proposta, els arguments que s’adeqüen a les exigències de la UNESCO, i les consideracions sociopolítiques i estratègiques que li confereixen oportunitat. S’hi posa de manifest que el paisatge del Priorat és un compendi essencial i un exemple excepcional del camí conjunt i mil·lenari fet entre l’home i la natura.

Essència singular de paisatge mediterrani, mantingut excepcionalment nítid i llegible enfront de la confusió paisatgística creixent de molts altres indrets. Aquestes qualitats garanteixen i alhora certifiquen l’elevada autenticitat d’aquest paisatge cultural i la seva gran integritat, atès que incorpora tots i cadascun dels elements per comprendre’n el seu caràcter, significació i evolució.

En aquesta entrevista es va posar de relleu que aquest projecte es un projecte del país i per al país. I és també un model paradigmàtic, que respon de forma exemplar a la voluntat de la UNESCO per tal que les comunitats siguin els grans protagonistes en la identificació, salvaguarda i transmissió del patrimoni cultural i subjectes actius i fonamentals en la preparació de les candidatures.


Les comarques vitivinícoles aprofiten el seu paisatge per promoure el senderisme entre vinyes FOTO: TURISME DEL PRIORAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa