Els principals professionals del món del vi de diferents països emergents d’arreu del món tenen una cita al cor de la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat els dies 23 i 24 de maig de 2011. Les despeses són altes, 300.000 euros. Els diners provindran en bona part d’un ajut de la Unió Europea i d’una aportació de la pròpia DOQ i dels cellers participants. El president de la DOQ, Sal·lustià Álvarez, recorda que la iniciativa és possible perquè han coincidit en el temps la proposta d’una empresa madrilenya, l’aportació comunitària i un petit estalvi de la denominació. Amb tot, per al dirigent, si el que fa uns anys serien 50 milions de pessetes és un cost elevat o no ho diran els resultats, que marcaran també la continuïtat i el model del futur. Sal·lustià Álvarez també afirmava a Ràdio Falset que la proximitat de dates de l’Espai Priorat amb les eleccions municipals del 22 de maig els genera cert neguit.

La cita és Espai Priorat, I Mostra Internacional de Vins de la DOQ Priorat, un aparador dels Priorat pensat per a seduir un selecte grup format per 40 grans compradors i distribuïdors de vi i 20 periodistes de les publicacions especialitzades més importants d’aquests països. Si en els darrers anys les referències de la DOQ Priorat s’han fet un nom i un prestigi mundial, ara es vol consolidar aquesta imatge oferint als principals prescriptors internacionals una vivència dels Priorat des del seu lloc d’origen. Uns 40 cellers participaran en aquesta trobada amb els professionals estranges.

Davant els nous escenaris mundials d’internacionalització dels mercats, la DOQ Priorat ha volgut fer un pas endavant i oferir al món la qualitat i prestigi d’una de les zones vitícoles més reduïdes del planeta però més valorades entre els grans entesos. Per aquest motiu, Espai Priorat buscarà explicar els vins en el seu terreny originari a significats prescriptors internacionals de països com els Estats Units d’Amèrica, Suïssa i diversos estats asiàtics. Es tracta dels anomenats “tercers països”, és a dir, aliens a la Unió Europea, que ofereixen mercats emergents capaços d’atraure productes de qualitat.

Objectius
Pel que fa als seus objectius, Espai Priorat es presenta al món com un instrument per a reforçar els valors de singularitat de la DOQ en un mercat globalitzat, com una eina per a potenciar la imatge de la DOQ Priorat com a regió vitivinícola de referència en mercats de tercers països, com una mostra per a potenciar els valors de qualitat i prestigi, com un canal per a crear un nexe d’unió entre productors i operadors i generar oportunitats de negoci i com una via per a seduir els mercats de tercers països que afavoreixi la internacionalització.

En aquesta cita mundial els Priorat dialogaran a través dels sentits amb experts compradors i distribuïdors que han volgut fer un forat en les seves agendes per veure, viure i copsar els Priorat en el seu ambient original, en els seus pobles, les seves vinyes, els seus costers i terrasses i els seus paisatges tenyits de llicorella.

“Volem aprofundir el fort impacte positiu que ja els ha causat el vi de la DOQ Priorat a aquestes persones; ara pretenem que s’enamorin d’allò més genuí que els dóna vida: el paisatge i el terrer de llicorella”, explica el president de la DOQ Priorat, Sal·lustià Àlvarez.

Dos tasts amb tots els sentits
Espai Priorat se centrarà principalment en dos tasts, un el dilluns 23 i l’altre el dimarts 24 de maig. El primer a la vila on hi ha la seu del Consell Regulador de la DOQ Priorat, Torroja del Priorat, i el segon al veritable focus històric i llegendari dels vins d’aquesta denominació d’origen qualificada: Scala Dei.
I encara hi haurà més: els tasts es completaran amb recorreguts i visites per indrets únics de gran bellesa que de ben segur impressionaran els visitants internacionals. Uns professionals que tindran més elements per comprendre el fet que els Priorat són l’expressió d’un terrer que marca la gran personalitat d’aquests vins. Un terrer amb una orografia complexa, un clima contrastat i un sòl auster i poc generós pel que fa a la humitat, on treballar la terra i tenir cura de les vinyes esdevé sovint una tasca heroica, artesanal i de precisió.

Al bell mig de la DOQ Priorat, a la vila de Torroja del Priorat, on es troba la seu del Consell Regulador de la denominació d’origen, es farà el primer dels tasts. Serà a l’edifici històric i noble de Cal Compte, que disposa d’unes dependències senyorials restaurades amb una sala àmplia i una terrassa de vistes impressionants que serviran d’escenari exclusiu per a la primera jornada. Aquest ambient carregat de passat ajudarà els professionals vinguts de terres llunyanes a trobar la tranquil·litat i l’entorn propici per a fer la seva feina. Mentre assaboreixin els vins, podran intercanviar impressions amb els responsables dels cellers autors. Un ambient propici a la descoberta de les peculiaritats de cada producte al mateix temps que orientat a la generació d’oportunitats de negoci.

L’endemà, Escaladei donarà la benvinguda als visitants internacionals amb un segon tast emmarcat en les restes de la Cartoixa que fou, en el seu dia, el bressol d’on sorgí el coneixement i l’expansió de la saviesa vitícola del Priorat. Un indret màgic i llegendari, carregat d’història, que afavorirà també el diàleg i l’aprofundiment d’informació entre els convidats i els productors.


La Cartoixa d’Escaladei és del s. XII FOTO: TJERK VAN DER MEULEN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa