VadeVi
El Priorat vol ser Patrimoni Mundial per la UNESCO pel seu paisatge cultural agrari

Després de dos anys de treball intern i recollint informació acadèmica sobre el territori, la comarca del Priorat optarà a ser declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO en la tipologia de paisatge cultural agrari. Segons ha explicat la coordinadora de l’Associació Prioritat, Roser Vernet, l’objectiu és fer arribar “el més aviat possible” aquest projecte a la Generalitat i rebre el seu suport institucional perquè la candidatura pugui ser presentada al ministeri de Cultura. Vernet ha destacat com a punts forts del projecte de la comarca el fet d’haver donat continuïtat a una economia basada en el sector agrari i vinícola i haver superat la dicotomia entre tradició i invocació trobant un equilibri. Roser Vernet ha destacat també el haver pogut mantenir la diversitat i identitat pròpia del territori en una comarca amb una “extensió molt petita”.

Vernet ha recordat que la idea va sorgir ja fa quatre anys i el que “ara es presenta” és el primer document que argumenta l'”excepcionalitat” de la comarca d’acord amb els criteris establerts prèviament per la UNESCO. Aquest primer document que es presenta compta amb el suport del Consell Comarcal del Priorat i de les denominacions vitivinícoles (DOQ Priorat i DO Montsant) i l’Associació d’oleïcultors, la Unió de Pagesos, el sector turístic de la comarca, entre altres institucions i entitats.

Vernet ha detallat que el paisatge del Priorat és essencialment un paisatge cultural profundament marcat pel seu passat agrari que continua sent present i que espera ser futur. Així mateix i segons els redactors del document, aquest fet i les característiques singulars de la identitat prioratina en tots els àmbits, confereix al seu paisatge cultural agrari un “valor universal” perquè posa de manifest i il·lustra de manera excepcional uns valors i una manera de viure i d’entendre el món que ha estat la pròpia del món mediterrani de terra endins.

L’acte de presentació del document es durà a terme aquest dilluns al vespre a Falset i està previst que hi assisteixi Sal·lustià Àlvarez, president de Prioritat i de la DOQ Priorat; Jaume Domènech, vocal de Prioritat i president de la DO Montsant; Ricard Masip, vicepresident de Prioritat i president de l’Associació d’Oleïcultors del Priorat i Joan Carles Garcia, vicepresident del Consell Comarcal del Priorat.


Vinyes i ametllers al Priorat FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa