El raïm de fora de Catalunya blinda la producció de cava low cost

Raïm acabat de veremar. Foto: Bernat Ferrer

El col·lectiu 10 Sentits, fòrum integrat per deu enòlegs, s’ha fet ressò de l’article ‘Raïm low cost i cava a l’aigüera‘, publicat per Joan Nebot, director de Vadevi.cat, aquesta mateixa setmana.

Malvasia, una de les signatures del col·lectiu (la identitat dels membres és secreta i firmen amb pseudònim) surt al pas de les opinions de Nebot a l’apunt ‘Raïm low cost i cava a l’aigüera (bis)‘, on matisa algunes de les seves observacions. Així, tot i mostrar-se d’acord amb la idea principal de l’article de Vadevi.cat, que defensa que la producció curta de la verema hauria d’afavorir un increment del preu del cava que permetria d’una banda rendibilitzar la feina dels viticultors, i de l’altra eliminar la presència del cava low-cost venut per sota dels dos euros l’ampolla, considera que aquesta possibilitat no es produirà atès que l’actual política del Consell Regulador del Cava, procliu a facilitar la creació de noves plantacions de vinya als municipis pertanyents a la DO Cava, permetrà compensar la pujada de preu amb l’entrada de raïm d’altres zones.

Segons el text publicat a 10 Sentits, “en l’actualitat hi ha una part important de raïm/vi que s’està produint lluny de Catalunya”, especialment en “les noves plantacions de vinya que s’han anat fent en termes municipals inclosos dintre de la polèmica regió del Cava”, plantacions que “no paren de créixer a pesar de les reivindicacions de pagesos i agrupacions vitícoles en pro de que el Consell Regulador tanqui d’una vegada per totes el registre de vinyes i no permeti més plantacions”. Aquest raïm es produeix “a preus realment baixos, i compensaran els possibles increments que puguin haver al Penedès o la Conca, i per tant difícilment aquest ‘increment’ es reflectirà en els preus finals dels Caves de ‘batalla’ que fa temps circulen per tot arreu”, conclou l’article.

Nou comentari