Els animals poden tornar a ser molt útils per la pagesia. Se’ls hi pot preguntar als propietaris de Can Mayol de Vilobí. En el seu afany innovador i promotor de l’agricultura sostenible i ecològica per les seves vinyes i vins, defensen la poda en verd amb un ramat de 180 cabres i ovelles. Josep Mitjans ens recorda que només hi ha tres cellers a tot l’Estat que hagin fet una aposta semblant i que l’experiència es reeixida i tindrà continuïtat.
Aquest sistema resulta molt eficaç ja que mentre el raïm no té glucosa, el animals no el toquen i només es mengen els pàmpols del seu voltant. D’aquesta manera aclareixen la zona dels raïms i afavoreixen la insolació. Per utilitzar aquesta pràctica cal que no s’utilitzin ni herbicides ni insecticides a la vinya. Josep Mitjans, propietari de Loxarel, afirma que el més important és fer la poda abans de l’ember, quan el raïm canvia de color. El ramat treballa, i ho fa bé, però en alguns casos els rebrots s’han de treure manualment.
A la primavera, quan la planta entra en el període actiu de vegetació, i després de la floració, es poden realitzar el que s’anomenen esporgues o podes en verd (les esporgues en sec es fan a l’hivern: quan la planta està en repòs i no perd saba). Aquestes operacions reben diferents noms segons la regió: esgriolar, escabellar, descabellar. Consisteix en eliminar els brots que sobren perquè els altres creixin millor, o algunes fulles perquè la planta estigui més airejada i rebi millor la llum del sol. Aquesta feina es realitza habitualment amb les mans i no calen tisores.
El ramat podador de Loxarel FOTO: Loxarel