VadeVi
El roure de Codorniu només té un 20% de possibilitats de sobreviure

Tècnics de la Generalitat estudien la manera de salvar l’històric roure de Can Codorniu, a Sant Sadurní d’Anoia, que té uns 500 anys i que va quedar estirat el passat Divendres Sant, pel que sembla pels efectes de les pluges i el vent durant aquest hivern. Tot i això, només donen un 20% de possibilitats que l’arbre sobrevisqui

El roure, catalogat per la Generalitat com “arbre monumental” i situat al recinte de les Caves Raventós Blanc, es va decantar cap al sud fins que la seva copa va topar amb el terra, cosa que va provocar que moltes de les seves arrels es trenquessin.

Al llarg de més de 500 anys, aquest arbre ha estat testimoni de la vida de 19 generacions de la família Raventós i Blanc, i és imatge dels productes del celler.
[[frase]]
Segons els tècnics, que estan estudiant quina és la millor possibilitat per mantenir viu a aquest exemplar, la caiguda va poder ser a causa del mal temps dels últims mesos, juntament al seu estat debilitat pels més de cinc segles de vida de l’arbre.

Encara que feia anys que el roure estava malalt i que alguns especialistes seguien de prop la seva evolució, segons l’alcalde de Sant Sadurní, Joan Amat, “res feia preveure el que ha passat”. Amat ha explicat que els primers tècnics que van veure l’estat de l’arbre no li van donar cap possibilitat de vida, però dies més tard els tècnics de la Generalitat van informar que podia haver-hi fins un 20% de possibilitats que l’arbre es recuperés.

Dijous passat es va intentar sense èxit aixecar el vell roure amb una gran grua, amb l’esperança que es pogués mantenir dret per a així poder replantar-lo i fer que les arrels que no han quedat destrossades puguin seguir alimentant-lo. Ara, es contempla l’opció de deixar-lo estirat i intentar que les arrels que han quedat bé permetin mantenir una part verda durant uns quants anys.

En el supòsit que l’arbre acabi morint, es contempla la possibilitat de deixar-lo a manera d’escultura i plantar en el seu lloc un altre roure de certa mida.

El roure de Can Codorniu ha estat, amb el pas dels anys, un dels símbols més destacats de Sant Sadurní i fins i tot del conjunt d’arbres històrics de Catalunya. No debades, el roure va ser, juntament amb el Pi de les Tres Branques, un dels primers de Catalunya a ser catalogat com Arbre Monumental el 1987.


L’arbre s’ha descalçat per culpa de les pluges FOTO: RAVENTÓS I BLANC

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa