VadeVi
El sector acusa la crisi de les caigudes del consum de fins un 10%

Les vendes de vi a l’hosteleria van caure un 10% en l’últim trimestre del 2008, efecte que el sector va atribuir a la crisi financera i de consum. Ara, el director general de l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi (OEMV), Rafael del Rey, ha manifestat la preocupació del sector durant l’exercici per la incertesa generada per la nova Organització Comuna de Mercat (OCM) vitivinícola, la situació financera -endeutament i impagats- i l’evolució del consum.

Del Rey, que ha analitzat l’evolució econòmica del sector amb motiu de la celebració de l’Assemblea General de la Federació Espanyola del Vi (FEV), ha augurat “un any o més difícils”, tot i que ha volgut mostrar-se optimista, perquè considera que el vi espanyol “està aguantant la crisi raonablement bé”, amb xifres encara positives en alguns segments. Segons la seva opinió, la millor resposta és la diversificació de productes i de mercats exteriors.
[[frase]]
Les últimes estimacions apunten que la producció espanyola ha arribat als 42 milions d’hectolitres el 2008, en un exercici que va coincidir amb l’entrada en vigor de la nova OCM del vi i amb un mal final d’any en vendes, que repeteixen el patró del desplaçament del consum cap a la llar i cap als productes de menor preu. El comportament del consum va ser pitjor en els hotels i els bars, tot i la baixada de preus, i es va registrar un pitjor comportament en els vins escumosos i amb denominació d’origen que en els vins de taula.

Segons les dades provisionals de la campanya (1 d’agost del 2007-31 de juliol del 2008), el consum intern va baixar en aquest període un 5,8%, mentre que les exportacions van créixer un 10%. En el conjunt del 2008, les exportacions espanyoles de vi han registrat un creixement del 8% en valor, fins a arribar a la xifra rècord de 1.994 milions d’euros, i del 8,5% en volum, quan van vendre 1.690 milions de litres, gràcies al bon funcionament del vi a granel, mentre que les vendes de denominacions d’origen es van estancar.

Tendència preocupant
Tot i això, Del Rey ha apuntat que la tendència “és preocupant”, amb els espumosos i el vi a granel que van caure a finals d’any i el vi amb denominació d’origen “en suau recessió”, de la mateixa manera que ha considerat preocupant l’evolució dels mercats, amb l’estancament de les vendes als Estats Units i al Regne Unit, i les caigudes a Rússia.

D’altra banda, el director general de l’Observatori ha comentat que l’efecte de la crisi i de la nova OCM ha repercutit en el desig de l’abandonament de les vinyes per part dels productors, que van sol·licitar una arrencada de 98.115 hectàrees, de les quals se n’han adjudicat 43.535, tot i que ha assenyalat que l’impacte d’aquesta mesura a la producció dependrà de la productivitat de les vinyes que s’abandonin i d’aquelles que continuïn operatives.

Entre d’altres efectes de la crisi, Del Rey també ha assenyalat que “es comenta” que hi ha moltes empreses en venda -el sector està integrat per unes 4.300-, però ha apuntat que “no és habitual assistir al tancament de cellers”.

Durant l’assemblea, José García Carrión, president de J. García Carrión, ha estat elegit president de la FEV per un període de tres anys, càrrec en el qual substitueix Ignacio Osborne. La vicepresidència serà ocupada per Félix Solís, president de Félix Solís Avantis, que succeirà el nou president quan finalitzi el seu mandat el 2012.

García Carrión ha apel·lat a la continuïtat de la vocació exportadora de l’organització i ha posat un repte a les empreses de superar en els pròxims quatre anys els 2.000 milions de litres en exportació i els 2.800 milions en facturació exterior, tot i les dificultats actuals.


el consum intern va baixar en aquest període un 5,8% mentre que les exportacions van créixer un 10% durant el 2008 FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa