Jordi Bort gaudeix, de moment, de la confiança del sector del vi. Ara per ara, tot són floretes pel nou director general de l’institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi). Totes les fonts consultades, des de presidents de denominacions d’origen fins enòlegs, passant per patronals, en destaquen el seu perfil professional. En aquest sentit, el sector s’ha tranquil·litzat en veure que el Govern, i el Departament d’Agricultura de la Generalitat ha defugit del personatge polític i ha apostat clarament per un tècnic amb un llarg currículum al darrere i una carrera plena d’èxits en el món empresarial.

Jordi Bort ha afirmat que arriba des del sector privat i que defuig dels cent dies de gràcia tradicionals que s’ofereix als nous mandataris, encara que demana un període de temps per a integrar-se i conèixer tot l’equip de l’Institut. Però, en general, sí que se li pensa donar un marge de temps per a que es situï i desenvolupi els seus projectes. Com a element positiu i amb possibles bons resultats es remarca el gran coneixement del nou director general sobre el món comercial i de la distribució, quan és precisament aquest aspecte un dels que més preocupa al sector vitivinícola del Principat.

Alguns agents reblen que és una de les persones que més ha treballat pel vi català i els seus coneixements i capacitat de treball li afegeixen un pòsit que l’hauria de dur, creuen, a establir complicitat amb els diferents actors i, a aclarir el marc normatiu, amb l’adaptació de la Llei d’Ordenació Vitivinícola al marc de la nova OCM europea del vi.

En referència al seu predecessor i en un intent comparatiu, es deixa entreveure que els enòlegs -cas d’Oriol Guevara, director general cessat- centren la seva activitat en els passos que van de l’ampolla a la vinya, mentre que els sommeliers -on entra Jordi Bort- prioritzen el tram que va de l’ampolla al prestatge.

Jordi Bort apareix com un professional força conegut, amb la clara excepció de l’àrea del sindicalisme. Des d’Unió de Pagesos es va reconèixer que no sabien qui era el nou responsable de l’Incavi, i en termes semblants es van expressar els dirigents de JARC, tot i que també esperen que el seu treball sigui reeixit i li desitgen sort. Isabel Vidal, responsable de temes de vinya i vi de JARC, espera que sigui un home dialogant i proper i ja ha avançat que s’hi vol parlar el més aviat possible per fer paleses les seves preocupacions i veure “per on respira”. A més, diu que el que separa els productors catalans són bàsicament matisos i que no cal dubtar que aniran plegats en la defensa dels seus interessos.

Cal afegir que totes les fonts consultades posen un “però” al nomenament, i no és a la persona sinó al termini massa llarg que han transcorregut des que va entrar el nou Govern fins que hi ha hagut la decisió ferma de renovar el càrrec.


Les vendes de vi disminueixen des de gener FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa