VadeVi
El sector segueix reclamant la destil·lació de crisi

La Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles podria plantejar en la seva propera assemblea el 15 i 16 d’octubre la possibilitat de sol·licitar al Ministeri de Medi Ambient l’autorització de la destil·lació de crisi per la campanya del 2009-2010, és a dir, pel raïm que s’està collint ara: “No seria descabellat pensar que la junta directiva plantegi aquest tema sobre la taula de l’assemblea”, ha explicat al VADEVI.cat el secretari de la Conferència José Alfonso Sierra. Segons han explicat diverses DO catalanes i ha confirmat el mateix Sierra, alguns consells reguladors de la zona de Tarragona ja han escrit a la conferència comunicant el seu interès en el tema.

El motiu, els excedents que hi ha a alguns cellers i la previsió que la destil·lació de crisi pugui ser una eina necessària després de dos anys que s’hagi demanat i no s’hagi concedit. Segons el secretari de la DO Terra Alta, Jaume Martí, “hi ha excedents importants de vins negres en alguns cellers de la Terra Alta, igual que en d’altres DO” i afegeix: “Hem comunicat a la Conferència l’interès d’alguns dels nostres cellers en aquest tema i hem demanat que s’avaluï si es tracta d’un interès general de totes les DO”. Els consells reguladors que s’han posat en contacte amb la Conferència Espanyola, com a òrgan de representació amb legitimitat per posar-se en contacte amb l’Estat, són el de la Terra Alta, Montsant, Tarragona, Conca de Barberà i Catalunya.

Per la seva banda, el secretari de la DO Montsant Gerard Amorós considera que “no ens consta que ho hagin demanat altres DO, per això ho hem vinculat a través d’ells, per anar tots a una”. Segons el secretari de la federació, “a dia d’avui no hi ha cap altra DO que s’hagi referit al tema”.

“Estem menystenint el nostre raïm”
La destil·lació de crisi és una pràctica que el sector reclama com a mesura d’urgència. Es tracta de convertir els excedents de vi en alcohol per a usos industrials, mèdics o fins i tot com a combustible. A Catalunya no s’ha practicat massa perquè sempre s’ha fet vi per a beure, però els dos últims anys s’ha demanat per eliminar excedents i posar fre a la crisi que atravessa el sector. Aquest any en concret s’ha parlat molt dels excedents existents en els cellers. Tot i així, el conseller d’Agricultura Joaquim Llena ha assegurat durant la presentació de la XXIX Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que “caldrà esperar a finals de mes i al mes que ve per veure si queda tant vi com diuen”. D’altra banda, i referent a una de les altres fonts de preocupació Llena ha assegurat que “els grans operadors del sector han d’entendre que el raïm s’ha de pagar a un preu que sigui just”, perquè sinó “estem menystenint el nostre raïm”, diu. Llena s’ha mostrat contundent en aquest aspecte: “No m’agrada el sistema de fixar preus a Catalunya, els preus s’han de fixar segons l’oferta i la demanda, no pot ser que una part de la demanda sigui qui fixa el preu”.


El sector assegura que hi ha excedents de vi i que cal la destil·lacióde crisi com a mesura de xoc FOTO: TJERK VAN DER MEULEN / ARXIU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa