VadeVi
El sector surer català reivindica els taps de suro a Europa

Representants del sector surer i els eurodiputats de PSC, CIU, ERC i ICV s’han reunit a la seu de l’Eurocambra a Brussel·les per avaluar com defensar els interessos del suro català en l’àmbit europeu.

Els europarlamentaris catalans s’han compromès a buscar aliances amb europarlamentaris d’altres països però dels seus mateixos grups polítics per aconseguir que a l’etiqueta de l’ampolla de vi hi figuri un distintiu de qualitat que doni informació al consumidor de quin és el tipus de tap que duu i per reclamar que la legislació del vi orgànic inclogui l’obligació que aquest dugui un tap de suro. Dues demandes concretes que aspiren a col·locar el suro dins de l’agenda europea del 2010 com un tema ‘important i prioritari’.

“En un món globalitzat com el d’avui són els grans distribuïdors qui fan les tries i és aquí on la legislació europea pot fer molta feina per obligar a tenir un etiquetatge que defineixi quin tap té l’ampolla”, ha explicat el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Jordi Martinoy, des de Brussel·les. En aquest sentit, el director de l’Institut Català del Suro i alcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià, ha afirmat que treballaran per aconseguir-ho: ‘Hem assolit el compromís de començar un treball conjunt per avançar amb el tema de l’etiquetatge. L’altra principal reclamació del sector és que tots els vins orgànics vagin tapats amb taps de suro i no de plàstic o de rosca.
[[frase]]
Els eurodiputats han mostrat la seva preocupació per un tema “de país”, tal i com l’ha qualificat l’eurodiputat d’ICV Raül Romeva quan ha reclamat que les diferents coalicions polítiques treballin conjuntament. Els eurodiputats catalans s’han compromès a sondejar els diputats dels propis grups parlamentaris “per veure les possibilitats que tenim d’assolir consens”, segons ha explicat l’eurdiputat d’ERC, Oriol Junqueras, que ha aventurat que portuguesos, francesos i italians són els que segurament tindran una sensibilitat més marcada al tema perquè també són productors de suro. Però com que “les qüestions ambientals afecten el conjunt de la Unió”, Junqueras espera també rebre el suport d’eurodiputats d’altres estats, tenint en compte els beneficis ambientals del suro.

Un sector històric
i “de país”
Els eurodiputats catalans també s’han compromès a establir un contacte amb el govern espanyol perquè les reivindicacions del sector surer català entrin en l’agenda de la presidència espanyola de la Unió Europea, que comença el proper mes de gener. Els assistents han acordat realitzar una reunió d’avaluació a la primavera i una trobada amb el Secretari d’Estat per la Unió Europea, Diego López Garrido. A més, s’han compromès a treballar per incloure les bones pràctiques del sector surer en la propera Cimera Euromediterrània, que tindrà lloc a Barcelona el juny de l’any que ve.

El suro, un producte típic del Mediterrani, té una importància clau tant en l’àmbit econòmic com en l’ambiental. Tal com ha recordat Junqueras, es tracta d’un sector “històric” a Catalunya que, tot i gaudir d’un “pes econòmic significatiu” especialment a les comarques gironines, ha perdut un pes rellevant darrerament: en els últims 10 anys el sector dels taps de suro ha perdut un 30% de la quota de mercat a causa de l’aparició de taps alternatius en forma de taps de plàstic i de rosca.

A més, el suro és un producte estratègic pel que fa al mediambient ja que té un balanç de CO2 negatiu, és a dir, que absorbeix més CO2 atmosfèric del que es produeix a l’hora de fabricar el tap i, per tant, té efectes beneficiosos en un context com l’actual de lluita contra el canvi climàtic. Les alzines sureres, a més, són un element decisiu en la lluita contra els incendis forestals.


Els principals competidors dels taps de suro són els de plàstic i els de rosca FOTO: VADEVI.cat


Eurodiputats i representants del sector surer reivindicant el tap de suro a Brusel·les FOTO: ACN


Girona és un dels llocs de Catalunya amb més empreses sureres FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa