Un total de 60 cuiners i 59 restaurants de l’Estat poden lluir des d’aquest moment el distintiu KM0. Han estat seleccionats d’entre un total de 80 candidatures una vegada comprovat que compleixen amb els requisits que exigeix Slow Food per integrar-los en aquest projecte. La iniciativa és una eina més que pot afavorir la presència de vins autòctons en les cartes en un dels pocs paísos del món on encara se’n troben més de fora que de casa malgrat la bona qualitat-preu i la reducció de la petjada carbònica que comporta apostar pels productes propis.
En aquesta segona edició, la segona, s’han incorporat cuiners d’Andalusia (Sevilla i Màlaga), Castella i Lleó (Burgos i Àvila), València (Castelló) i Aragó (Osca). Qui més s’ho creu, una altra vegada, és Catalunya, amb vint-i-cinc establiments, seguida del País Basc. Igualment compten amb un o més restaurants València, Saragossa, Mallorca, Alacant i Astúries.
La fórmula que s’ha emprat ha estat la mateixa amb la que es va començar aquest projecte. Són els restauradors els que promouen la seva candidatura a través del Convivium de Slow Food més proper una vegada que apliquen els criteris que s’exigeixen per a la seva incorporació: han d’adquirir directament a tres productors, com a mínim, que es trobin en un radi de 100 quilòmetres del restaurant i en la carta ha d’incloure’s almenys cinc plats considerats Km 0. Un plat d’aquestes característiques ha de comptar amb un 40 % d’ingredients adquirits als productors propers i el 60 % restant han de ser ecològics o que estiguin inclosos de l’Arca del Gust de Slow Food.
Amb aquest projecte es pretén contribuir a mantenir el teixit econòmic agroalimentari local, a potenciar als productors compromesos amb la biodiversitat i a defensar la cuina de temporada. Al mateix temps els restaurants inclosos en el Km. 0 són un aparador idoni per als productes de proximitat que, en molts casos, corrien risc de desaparició.
Llistat de restaurants catalans
Javier Sala Bufill
Restaurant Café 1907
Císter, 25
Barcelona 08022
info@cafe1907.com
t. 93 418 49 98
Alfons Bach Pareja
Restaurant Mam i Teca
De la Lluna, 4 Baixos
Barcelona 8001
mamitecascp@hotmail.com
t. 93 441 33 35
Sergi De Meià
Restaurante Monvínic
Diputació, 249
Barcelona 08036
smeia@monvinic.com
t. 93 272 61 87
Jordi Casas Casanovas
Restaurant Allium
Call, 17
Barcelona 08002
allium@telefonica.net
t.93 302 30 03
Víctor Quintillà Imbernón
Restaurant Lluerna
Rafael Casanova, 31
Santa Coloma de Gramenet 08921
reserves@lluernarestaurant.com
t. 93 391 0820
Balbina Garcia Ricart
Restaurant Casa Nostra
Frederic Soler Pitarra, s/n
Corbera de Llobregat 08757
info@restaurantcasanostra.com
t.93 650 06 52
Oriol Rovira i Prat
Restaurant els Casals
Els Casals s/n
Sagàs 08517
elscasals@agronet.org
t. 93 825 12 00
Artur Martínez
Restaurant Capritx
Pare Millan, 140
Terrassa 08225
restaurant@capritx.com
t. 93 735 8039
Francesc Rafecas Codina
Restaurant La Nansa
Carreta, 24
Sitges 08870
info@restaurantlanansa.com
t. 93 894 19 27
Núria Lucas
Restaurant Negrefum
Plaça de la Mediterrànea, 2
Vilanova i la Geltrú 08800
info@negrefum.cat
t. 93 815 33 62
Valentí Mongay Castro
Restaurant La Salseta
Sant Pau, 35
Sitges 08870
vmongay@gmail.com
t. 93 811 04 19
Lola Puig Gasull
Restaurant El Fort
Ullastret 17114
lola11114@gmail.com
972 7577 73
Martí Rosàs i Cortada
Restaurant Ca la Maria
Veïnat Panedes, 9
Llagostera 17240
restcalamaria@hotmail.com
t. 9792 83 13 34
Quim Casellas Grassot
Restaurant Casamar
Nero 3
Llafranc 17211
info@hotelcasamar.net
t. 972 30 01 04
Taraneh Tabrizian Kashani
Restaurant Café del Poste
Mata, 183
Banyoles 17820
cafedelposte@gmail.com
t. 972 57 63 01
Carles Fabregó
Restaurant Antaviana
Llers, 5-7
Figueres 17600
antaviana.rest@terra.es
t. 97 251 03 77
Ramon Gaspa Vila
Restaurant Lo Ponts
Carretera de Calaf 6
Lleida 25740
loponts@loponts.com
t. 973 47 00 17
Joan Luque Sirera
Restaurant Celler dels Joglars
Ribera de Montardit, 13
Lleida 25569
info@elcellerdelsjoglars.com
t. 973 62 06 63
Mercè Camins Profitós
Restaurant Casa Mercè
Unic, s/n
Fontdepou 25611
merces87@gmail.com
t. 973 29 20 32
Enric Millà Novau
Restaurant El Dien
Estació, 28
Vallfogona de Balaguer 25680
eldien@eldien.com
973 05 30 14
Antoni Bru Llecha
Restaurant El Celler de l’Àspic
Miquel Barceló, 31
Falset 43730
cellerdelaspic@terra.es
977 83 12 46
Gerson Ribal i Vivar
Restaurant La Grava
Pareteta, 4
El Morell 43760
noemi@lagrava.com
t. 977 84 25 55
Matias Fernández Hernández
Restaurant Quinoa
Miquel Barceló, 31
Falset 43730
xeff-quinoa@hotmail.com
t. 977 83 04 31
Xavier Fabra Fernández
Restaurant Quintaforca
Casafort, 7
Nulles 43887
quintaforca@gmail.com
t. 977 05 00 80
Anna Maria Tengo Azor
Restaurante Can Major
Major, 27
Montmeló 08160
canmajor@canmajor.com
t. 93 568 02 80
Logo de Slow Food