El compte enrere per destapar la primera ampolla del vi Vinyes del Parc Agrari de Sabadell comença aquests dies amb l’inici de la verema a les dues hectàrees de ceps de la finca municipal de Can Gambús. La primavera de l’any vinent les ampolles de vi blanc jove ja seran aptes per al consum. Les de negre trigaran una mica més, aproximadament fins d’aquí a un any.

És la segona collita de raïm per als 3.700 ceps de la vinya municipal, que es van plantar el 2008. L’any passat, però, encara van produir massa poc fruit i el procediment habitual és tallar-lo i llençar-lo a terra a prop de les soques perquè faci d’adob natural. La verema ha començat per la varietat de chardonnay, la més primerenca juntament amb el xarel·lo, totes dues blanques. En els pròxims dies recolliran els raïms de les altres tres varietats negres: merlot, garnatxa negra i monestrell. Aquest darrer tipus abunda a la zona sud de la península ibèrica i està adaptada a climes més calorosos.

L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va visitar la vinya municipal dijous amb el regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Ricard Estrada, i el comissionat del Medi Natural, Miquel Baldi. Estrada va explicar que han començat només pel chardonnay perquè cal esperar fins que el raïm dels altres ceps estigui en un punt de maduració òptim. Com que és la primera collita efectiva, el regidor hi va afegir que caldrà esperar encara fins a l’any vinent perquè els ceps “estiguin en plena producció”.

Acord amb el celler de Collserola

És aviat encara per saber quantes ampolles de vi sortiran en la collita, però d’entrada l’Ajuntament no té intenció de comercialitzar-lo i el reservarà per a un ús institucional, com a regal o per regar actes oficials. El premsat del raïm i l’elaboració del vi aniran a càrrec del celler de Can Calopa, on des de fa pocs anys es produeix el vi de Barcelona, gràcies a un acord de col·laboració.

Pel que fa al seguiment enològic, l’han confiat a la cooperativa l’Olivera, que dóna feina a persones amb dificultats i problemes d’inclusió social. La vinya de Sabadell està adscrita al consell regulador de la Denominació d’Origen vinícola Catalunya.

Valor paisatgístic i didàctic

El conreu de la vinya es va introduir també pel seu valor paisatgístic, ja que a l’estiu garanteix el verd dels ceps enmig del mosaic agroforestal de la finca de Can Gambús, on d’altra banda predominen conreus de secà com ara els cereals. Però amb l’elaboració de vi pretenen fer un pas més enllà en el model d’agricultura periurbana intensiva de productes de qualitat i amb valor afegit. Per al ciutadà “pot ser més fàcil entendre la feina que es fa amb una copa de vi a la mà”, va apuntar Baldi.

Amb vista a la pròxima temporada, el regidor de Sostenibilitat va avançar que un altre dels productes pels quals volen apostar, a banda de la mongeta del ganxet, el cigró o el tomàquet de Montserrat, són els calçots. Abans, però, els amoïna el nombre creixent de visites de ramats de senglars, i tot i que no provoquen destrosses importants als conreus ja s’ha demanat permís a Medi Ambient per organitzar, si cal, alguna batuda.


L’alcalde Bustos talla un dels primers raïms de chardonnay amb el regidor de Sostenibilitat, Ricard Estrada FOTO: EMILI AGULLÓ

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa