“En ma terra del Vallès tres turons fan una serra, quatre pins un bosc espès, cinc quarteres massa terra. Com el Vallès no hi ha res”. Són les Corrandes d’exili Pere Quart (Joan Oliver). Potser tenia raó el poeta. Potser com el Vallès no hi ha res, però en aquesta contrada del país el que hi manca és el vi de la terra. Poques vinyes trobem en unes terres que en altres temps n’estaven farcides i que si es coneixen arreu avui en dia és per la seva indústria. Tanmateix, sempre hi ha l’excepció que confirma la regla. I l’hem trobada. Al Vallès, l’Occidental en aquest cas, hi ha pagesos, hi ha vinyes, hi ha elaboradors… i hi ha vi, de taula i a doll. Certament, és quelcom força desconegut fins i tot per bona part de la gent de la comarca i de les dues grans urbs del territori, Terrassa i Sabadell.

Parlem d’Ullastrell (o Ustrell), i del seu Celler Vitícola, on també descobrim un oli de qualitat. La seva història comença el 1953, i cal recordar que a la dècada dels 60 i dels 70 del segle passat va arribar a rebre més d’un milió de quilos de raïm. La seva capacitat actual d’emmaguetzament és de 1,3 milions, com ens explica el seu gerent, Cinto Puig. Ara per ara, hi entren cada any entre 60.000 i 70.000 kg, de múltiples varietats, encara que predominen el macabeu,el xarel·lo i el chardonnay, a més de l’ull de llebre. A l’edifici, al bell mig del poble, es recullen cada any les aportacions d’uns 400 productors. “Que jo sàpiga, som l’únic celler cooperatiu que funciona al Vallès Occidental i Oriental”

De vi de taula en sortiran enguany unes 3.000 ampolles. Com recorda en Cinto, des de 1984 apliquen la fermentació controlada. El seus clients són particulars, botigues, bars i restaurants. La majoria viuen a les dues capitals de comarca. El nou Vinya Vella surt per 4 euros el negre i per 3 el blanc. Puig afirma que es venen sense massa problemes atès que la producció és curta.

Ullastrell se situa a tocar de la DO Penedès. Però no hi pertany. “És una injustícia, ja que hem de fer vi de taula, encara que jo a les taules no els hi he vist mai fer vi. Tant li fa. El nostre objectiu és millorar el producte i donar a la gent que ens el compra la millor relació qualitat-preu”. Això sí, amb una premissa bàsica que no s’oblida: pagar el preu just al pagès, “l’artífex de tot, el que s’ha de guanyar la vida trepitjant cada dia la terra. Nosaltres ho tenim molt clar, i pensem que és l’unica manera de que segueixi conreuant.”

Dels 70.000 quilos que entren al celler cada any, uns 4.500 es dediquen a fer vins embotellats. La resta és ven a doll. El Celler Vitícola d’Ullastrell en distribueix uns 60.000 litres. “Crec que està agafant embranzida i que cada cop es valora més”.


Vins del celler d’Ullastrell FOTO: J.M.OLLER

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa