VadeVi
El Vinseum inicia les obres de rehabilitació del Palau Reial que preveu enllestir en un any

El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM) a Vilafranca del Penedès ha presentat les obres de rehabilitació d’un dels seus edificis més emblemàtics, el Palau Reial. Es tracta d’ “una obra molt important”, segons el director del museu Josep Soler, que es fa per adequar l’edifici a les condicions que requereix el museu.

A partir d’un informe de diagnosi tècnica que va concloure que l’edifici “no estava en condicions de funcionar com a museu” perquè presentava problemes “estructurals” s’ha decidit plantejar una reforma “global”, segons Soler. La intervenció constarà d’una restauració arqueològica de les façanes exteriors del Palau i una reestructuració dels espais interiors per adaptar-lo a les normatives actuals d’ús i evacuació de l’edifici i als requeriments tècnics.

Més Vinseum i més enoturisme
Segons Soler, amb l’obertura del Palau Reial es podrà retornar al museu una part del patrimoni que ara està “guardat” per manca d’espai. El director del Vinseum ha explicat que volen que el museu sigui el “punt de partida” de les rutes del vi que s’efectuin al territori. A més, Soler també ha expressat que tenen la intenció de col·laborar amb l’Incavi i amb el nou màster d’enologia que es farà a Vilafranca per participar en temes de “formació” relacionats amb el “tast de vins”.

Aquesta fase és un “pas intermedi” per enllestir el projecte complet del Vinseum. Després de la rehabilitació del Palau Reial, faltarà la primera ampliació que ocuparà els solars de Cal Pa i Figues i la seva extensió cap al carrer d’Hermenegild Clascar que proporcionarà una nova façana al museu.

Un any d’obres
L’arquitecte encarregat de les obres del Palau Reial, Santiago Vives, ha afirmat que es podran recuperar una “petita part” dels forjats actuals i que es “mantindran” els murs. Tot i que s’actuarà amb “prudència” a l’interior, ja que és una “peça emblemàtica”, Vives ha expressat que en alguns llocs s’haurà d’actuar de manera “més radical”.

El president del museu ha afirmat que es preveu que les obres durin un any i que després caldran dos o tres mesos més per definir la museografia que ha d’anar dins. Les obres tindran un cost aproximat de 3 milions d’euros que estan subvencionats, per una part per la Generalitat de Catalunya i l’Estat, i per l’altra per l’Ajuntament de Vilafranca i Caixa Penedès.


El Palau Reial és un dels edificis emblemàtics de Vilafranca FOTO: VINSEUM


Tindran un cost d’uns 3 milions d’euros FOTO: VINSEUM


Les obres del Palau Reial acabaran d’aquí un any FOTO: VINSEUM

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa