VadeVi
El Viver de Celleristes, Capçanes, Ester Nin i Quim Vila guanyen els premis Tàstum Vinya i Vi

El Viver de Celleristes de Barberà de la Conca, el Celler Cooperatiu de Capçanes, l’Enòloga Ester Nin i el distribuïdor Quim Vila han rebut els premis Tàstum que s’han lliurat aquest dilluns al Teatre Nacional de Catalunya en el marc de la segona edició Fòrum Gastronòmic Tàstum.

L’ alcalde de Barberà de la Conca, Ramon Ribas, ha estat l’encarregat de recollir el premi Tàstum Innovació Agroindústria. Ribas ha assegurat que el Viver de Celleristes es tracta d’ “un projecte sense cap referència a Europa on hi neixen i creixen empreses que es dediquen a fer vi d’autor mesclant tradició i innovació”. De fet, el Viver de Celleristes aposta per recuperar les varietats autòctones i a la vegada ha servit per recuperar l’antiga Societat Cooperativa Agrícola de Barberà.

Per la seva banda, el president de la Cooperativa de Capçanes, Francesc Blanch, s’ha mostrat molt satisfet pel premi Tàstum Vinya i Vi a la Producció i ha assegurat que es tracta també d’ “un reconeixement al món cooperatiu”. Capçanes és una de les cooperatives modèliques de Catalunya i els seus vins tenen prestigi internacional. El cas més emblemàtic és el del vi Flor de Primavera, el primer vi Kosher de l’Estat espanyol, reconegut com el millor vi kosher del món, fora d’Israel.
[[frase]]
Ester Nin, per la seva banda, guanyadora del premi Tàstum Vina i Vi a l’Enologia, s’ha mostrat molt satisfeta pel reconeixement de la feina ben feta i dels vins ecològics i biodinàmics que ella realitza. Nin és una de les enòlogues amb més prestigi de l’Estat espanyol, treballa en vins de diferents DO i té diferents projectes enològics. L’any 2004 va treure el seu primer vi, Nit de Nin, que va obtenir ja en la seva primera anyada 98 punts a la revista de Robert Parker, The Wine Advocate. Actualment està a punt de treure el primer vi d’una nova iniciativa de caire familiar a Porrera.

Quim Vila, per la seva banda ha estat premiat amb el Tàstum Vinya i Vi a la Distribució. “Tinc la sort de treballar en un dels millors oficis del món, el de recomanar i vendre bons vins”, ha assegurat després de recollir el guardó. Vila és el propietari de la botiga especialitzada Vila Viniteca que té més de 7.000 referències. És distribuïdor, importador, exportador i representant de més de 80 marques, i va ser pioner en la introducció dels grans vins estrangers al nostre mercat.

També s’han entregat diplomes de Mestre Artesà per a 59 pastissers, forners, xurrers, formatgers i xarcuters-carnissers catalans. Joan Muntada Garriga ha rebut el premi al Jove Artesà, i la Família Rovira el premi Tàstum Innovació Agrària.

D’altra banda, Pere Tàpias, cantautor i gastrònom de Vilanova i la Geltrú, ha rebut el Premi Tàstum a la Difusió per la seva trajectòria professional en la divulgació de la gastronomia catalana i el cuiner Ferran Adrià, considerat el millor cuiner del món, també ha rebut un premi especial del jurat. Adrià s’ha mostrat molt satisfet pel premi perquè es tracta del “reconeixement a la feina” i en referència a la crisi econòmica s’ha mostrat força esperançador: “Estem en un moment molt difícil però si apostem per la qualitat i la creativitat tirarem endavant”.

Estatueta
Els Òscars de la gastronomia i l’alimentació catalana seran a partir d’ara una estatueta dissenyada per la il·lustradora i escultora Meritxell Duran. Segons Duran, van ser tres les idees per fer néixer el guardó: havia de ser una peça entranyable i fàcil de recordar, que contigués un objecte -en aquest cas la cullera- fàcil d’identificar amb el Tàstum, i que estigués feta amb materials nobles.

Impulsar el sector
Organitzat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, el Fòrum Tàstum pretén ser “un punt de trobada de tots els operadors del sector que tradicionalment s’han ignorat”, segons ha explicat el Conseller Joaquim Llena. El titular d’Agricultura considera que “no pot ser que els agents del que és el primer sector de l’economia catalana es desconeguin”.

En aquest sentit Llena ha assegurat que aquesta és la manera de donar impuls al sector i ha recordat que la Generalitat no pot marcar els preus agroalimentaris, en referència a les protestes dels pagesos pels preus dels seus productes. En relació a la manifestació d’aquest cap de setmana, que ha acabat amb càrregues entre els manifestants i els Mossos d’Esquadra, el conseller Llena ha assegurat: “Entenc i em sento solidari amb els pagesos sobre la necessitat d’uns preus justos, però en cap cas podem acceptar els esdeveniments d’aquest cap de setmana”.

Llena ha explicat que la Generalitat pretén, gràcies a actes com el Fòrum Tàstum, “posar en l’imaginari col·lectiu del país que tenim un sector de primer ordre”.


Joaquim Llena, Ramon Ribas, Albert Grassot, finalista del premi, i la consellera d’Agrícultura del País Valencià Martina Hernandez. FOTO: VADEVI.cat


Quim Vila ha estat guardonat per la seva tasca en la distribució de vins FOTO: VADEVI.cat


Ferran Adrià ha rebut el reconeixement amb el premi especial del jurat FOTO: VADEVI.cat


Pere Tàpias ha guanyat el Tàstum Difusió FOTO: VADEVI.cat


Francesc Blanch, president de la Cooperativa de Capçanes recollint el Tàstum Vinya i Vi a la Producció FOTO: VADEVI.cat


Ester Nin rep el premi de mans del Conseller Joaquim Llena amb Vicenta N’Dongo, presentadora de l’acte. FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa