VadeVi
Els 10 Sentits tornen a sorprendre amb Quin Sidral
  • CA

La presentació del Quin Sidral es va fer en una carpa propera a les vinyes. Foto: 10 Sentits

Aquest divendres el grup d’enòlegs 10 Sentits ha presentat al Pla de Manlleu el seu nou vi, el Quin Sidral 2011, elaborat amb raïm procedent d’una vinya vella, de més de quaranta anys, de parellada montònega procedent de la parcel·la La Galzerana, a més de 700 metres d’alçada.

L’han elaborat en col·laboració amb l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu, que conreen vinyes d’alçada –més de 500 metres- als termes de Pla de Manlleu (Aiguamúrcia), Querol i Montmell, que els han donat l’oportunitat de treballar amb aquest raïm tan especial.

El raïm es va veremar molt tard, a partir de mitjans octubre, per assolir una maduració òptima i així corregir la tendència de la parellada a fer poc grau. La parellada i la montònega són sinonímies de la mateixa varietat, però físicament hi ha una diferencia significativa en l’aspecte dels gotims quan arriben al seu punt de maduració i és que la montònega fa un gotim menys compactat que la tradicional parellada, i la coloració dels grans de raïms és més vermellosa, per la qual cosa, en plena maduració, és bastant fàcil diferenciar una de l’altra, i d’aquí que aquest grup de viticultors la vulguin potenciar com a una subvarietat amb característiques pròpies.

Tot i que genèticament són idèntiques, la montònega fa raïm més concentrat i conreada en zones elevades i amb un sistema de conducció adequat, pot incrementar el seu potencial alcohòlic i produir vins molt més fins.

La vinificació es va fer pel mètode de maceració carbònica amb un 75% de la verema, mentre que la resta es va elaborar pel mètode tradicional de vinificació en blanc en dipòsits. Posteriorment, un cop acabada la fermentació alcohòlica, el vi va fer una criança en els dipòsits amb les mares més fines, les restes de llevats, per aconseguir un vi amb cos i un tacte més dens i corpori. Finalment es va fer el cupatge del vi elaborat per maceració carbònica i el d’elaboració tradicional.

Perquè Quin Sidral?

En el procés de maceració carbònica, en que no es premsa el raïm, es produeix una fermentació intracel·lular portada a terme per alguns enzims propis del gra de raïm, i el gas carbònic que es produeix queda retingut al seu interior.

Als tastos del raïm durant aquest procés, els enòlegs del 10 Sentits van tenir oportunitat de trobar que els grans, posats a la boca i mastegats per valorar la seva evolució organolèptica, donaven sensacions picants, molt afruitades, de llaminadura i macedònia amb marcada presència de carbònic al seu interior, i que recordaven els famosos peta-zetas o fins i tot l’efervescència afruitada del sidral.

Això, juntament amb la complicació del muntatge que es va haver d’improvisar per poder posar en pràctica aquesta tècnica, va suggerir el nom final del vi: Quin sidral.

Durant l’àpat que va seguir a la presentació, es van poder tastar altres vins especials, curiosos i poc freqüents elaborats pels 10 Sentits, des d’un ranci elaborat amb una varietat desconeguda, fins a escumosos de sumoll amb criança en fusta o sense, tots ells fruits de proves anteriors o de projectes futurs encara per acabar.

Però el protagonista va ser el Quin Sidral 2011, que va sorprendre per la capacitat de la montònega procedent d’una vinya especial i elaborada atípicament, de fer un vi corpori i alhora amb una acidesa refrescant, i on es combineven les aromes de torrat lleu i de pa calent procedents de la criança amb els llevats, amb les de fruita –poma golden madura- i tocs florals, procedents de la parellada montònega molt madura.

També es va poder tastar el Nou +500 del 2011 elaborat pels Agricultors del Pla de Manlleu, amb menys grau (9,5º contra els 11,5º del Quin Sidral), encara més fresc i més lleuger. Com van explicar els seus responsables, aquesta és precisament la seva intenció: en un moment en que hi ha demanda de vins amb poc grau i en que n’hi ha al mercat de desalcoholitzats per diversos mètodes tècnics, ells en produeixen un que aprofita les característiques naturals del seu raïm per fer un vi lleuger sense necessitat de cap tractament posterior.

Els col·lectiu 10 Sentits està format per un grup d’enòlegs catalans -10- amics i amb afinitats i inquietuds comunes, que la primavera de 2009 van arribar a la conclusió que Catalunya és un país pioner en l’elaboració de vins, amb molta i llarga tradició, amb un important patrimoni vitícola, prestigioses zones de producció i grans vins reconeguts arreu del món.

Però també van veure que l’actual situació presenta un panorama incert de cara al futur; la globalització fa que cada vegada les empreses hagin de mil·limetrar les seves polítiques de productes, valorant les qüestions purament comercials per sobre d’altres, tancant la porta a molts aspectes dels que ens hauríem de sentir orgullosos. Justament el tipus de projectes que han decidit tirar endavant.

L’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu té, entre d’altres objectius, definir, conservar, valorar i promoure el territori dels seus agrupats que abraçen tres municipis: Pla de Manlleu (Aiguamúrcia), Querol i Montmell, i tenen en comú tenir les seves terres per sobre dels 500 metres d’alçada sobre el nivell del mar. Aquesta alçada, junt amb la seva orografia, confereix a la zona les condicions idònies per a produir veremes d’alta qualitat i de característiques úniques i peculiars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa