VadeVi
Els ajuntaments de Barcelona i Sabadell col·laboraran en l’elaboració de vi de les seves respectives vinyes
  • CA

Un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Sabadell permetrà l’elaboració del vi dels parc de Collserola i el del parc agrari. El conveni que s’ha aprovat avui a la junta estableix que el vi dels respectius parcs s’elaborarà a les instal·lacions del celler de Can Calopa, propietat de l’Ajuntament de Barcelona.

L’Ajuntament de Sabadell i el de Barcelona han desenvolupat projectes de preservació d’espais naturals i agraris al municipi, com és el cas del parc de Collserola i el parc agrari de Sabadell. Ambdós consistoris, a través dels seus parcs, són membres de Fedenatur, la Federació Europea d’Espais Naturals i Rurals Metropolitans i Periurbans, i treballen en la gestió i preservació d’aquests paratges.

A més, tots dos parcs disposen de plantacions de vinya per a vinificació, com a element paisatgístic, de divulgació ambiental, de recerca en el model de producció de proximitat i de recuperació d’un cultiu tradicional mediterrani. El vi que s’obté d’aquestes plantacions constitueix un element de promoció de la ciutat, del parc i del seu projecte.

Amb denominació d’origen
Tant el parc de Collserola com el parc agrari de Sabadell disposen de plantacions de vinya, sota la Denominacó d’Origen Catalunya. En el cas de Barcelona, la vinya es va plantar l’any 2000 i ara està en plena producció. A Sabadell es va plantar el 2008 i encara no hi ha hagut producció. El conveni estableix una sèrie d’acords entre tots dos ajuntaments, com ara la creació i l’establiment d’una comissió de seguiment o l’abonament anual per part de l’Ajuntament de Sabadell al de Barcelona del cost de producció del vi.

A les 2 hectàrees de vinya que hi ha al parc agrari de Sabadell, s’hi han plantat cinc varietats. En concret, hi creixerà raïm de dues varietats blanques: chardonnay i xarel·lo; i tres varietats negres: merlot, garnatxa negra i monestrell. Aquesta darrera varietat negra, la monestrell, té una particularitat important: és més pròpia de la zona sud de l’Estat, està adaptada a un clima més calorós. D’aquesta manera, s’impulsa la recerca adaptada als nous temps.

La vinya és un dels pocs conreus que es manté verd durant l’estiu i gràcies a això, i a la distribució de parcel·les amb formes geomètriques, s’aconsegueix un paisatge harmoniós també a l’època estival. Finalment, la producció de vi que s’obtingui del raïm conreat donarà una major viabilitat econòmica a la finca de Can Gambús. Amb els ceps que ara es planten es preveu una collita de 10.000 quilos de raïm, amb els quals es podran elaborar unes 6.500 ampolles de vi.


Les vinyes de Can Calopa estan situades a Collserola dins del terme municipal de Barcelona FOTO: MARTA PÉREZ


Amb la propera verema Can Calopa acollirà 12 persones amb discapacitat intel·lectuals FOTO: MARTA PÉREZ

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa