Els cellers catalans aposten per l’enoturisme i ho fan especialment a l’estiu i sobretot de cara la verema, el moment en què hi ha més possibilitats de turisme i en què les vinyes estan al punt àlgid d’activitat. Hi ha nombroses propostes atractives i innovadores per a fer aquests dies d’agost. Des d’una escapada romàntica amb el vi com a excusa, fins a una ruta en bicicleta per entre les vinyes o un tast maridat amb un concert de bona música.

Els cellers busquen iniciatives per atraure cada vegada més visitants, és el cas del celler Jaume Giró i Giró, que aquest estiu ha posat en marxa per primera vegada l’oferta enoturística Cava sota les estrelles. El celler obre les seves portes a la nit i ofereix un tast de vins i caves acompanyat de bona música. Els tastos es fan al Pati de Cal Rei, un jardí situat al casc antic de Sant Sadurní d’Anoia. Es tracta d’un projecte que arriba després de la remodelació del celler i la incorporació d’una sala de tastos i un laboratori.

Una altra possibilitat és combinar enoturisme amb el senderisme aprofitant l’opció que dóna el celler Terra Remota. Des d’aquesta primavera el celler ofereix als visitants la possiblitat de passejar lliurement entre les vinyes del celler gràcies a un pack que inclou un mapa de la zona i una cistella de picnic plena d’aliments autòctons de la zona i, com no podia ser d’altra manera, una ampolla d’algun dels seus vins perquè els visitants puguin dinar en contacte amb la terra i la vinya.

Però de propostes n’hi ha per tots els gustos i per tots els preus, l’hotel i celler Can Bonastre Wine Resort, ja fa anys que ofereix als visitants entrar en contacte amb el món del vi en un hotel de luxe que alhora és un spa, un espai de salut, benestar, bellesa i relax. A partir del setembre Can Bonastre ofereix una visita guiada al celler que inclou un tast de vins i una activitat relacionada amb la verema en què els visitants poden recollir i trepitjar el raïm.

Qui també ofereix la possiblitat de combinar visita al celler amb l’allotjament és el Celler Avgvstvs Forvm de Sant Vicenç de Calders que s’ha associat amb l’Allotjament Antiga de Calafell per oferir un paquet d’estada que inclou allotjament i un menú gastronòmic combinat amb una visita guiada al celler. Amb el nom Les vinyes que veuen el mar, l’objectiu de la iniciativa és “oferir alternatives de lleure diferents dels circuits turístics més convencionals”, segons explica el director de l’hotel, Salvador Vallès, i el director del celler Albet Roca afegeix que es tracta d’un “producte d’enoturisme diferent i de molta qualitat lluny de la massificació”.

Cal més coordinació
Malgrat la multitud d’ofertes d’enoturisme que tenen els cellers catalans durant tot l’any i especialment a l’estiu i durant la verema, el potencial turístic de l sector vitivinícola català no està del tot explotat. Així ho va afirmar el conseller d’Agricultura Joaquim Llena durant la celebració del desè aniversari de la DO Catalunya, a principis d’estiu. Llena considera que “hi ha massa iniciatives individuals” i demana al sector “que faci aquesta aposta de manera coordinada” entre ells i també amb instruments com Turisme de Barcelona.

Segons Llena, cal atraure els 24 milions de turistes que passen anualment per la ciutat de Barcelona i explicar-los que a 25 minuts tenen cellers de les DO Penedès i Catalunya i que en un màxim d’una hora i mitja en cotxe hi ha cellers de totes les altres denominacions catalanes. Assegura que això seria “una petita revolució” i considera que a l’àrea metropolitana cal fer també molta feina per aconseguir que es beguin més ampolles de vins catalans igual que ja s’està fent a la resta de Catalunya.


Les comarques vitivinícoles aprofiten el seu paisatge per promoure el senderisme entre vinyes FOTO: TURISME DEL PRIORAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa