VadeVi
Els consells reguladors, contra la liberalització dels drets de plantació
  • CA

La Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles (CECRV) manté la seva posició en contra de la liberalització de la plantació de vinyes a Europa. L’entitat ha celebrat una assemblea general extraordinària a Vilafranca del Penedès.

El que ha acaparat gran part del debat ha tornat a ser la posició en contra de la liberalització de plantacions. La Conferència s’ha congratulat per l’adhesió estatal al grup de 9 països productors liderats per França, que han expressat el seu desig que es mantingui l’actual sistema de drets i per tant que es revoqui la decisió que consumaria la liberalització de plantacions el 2016 o com a màxim el 2019.

En aquest sentit, s’ha repassat la participació activa en contra de la liberalització de plantacions en la recent sessió pública celebrada en el Senat francès a finals de maig a l’Acadèmia Georgofili, i en un acte solemne a la Toscana que ha deixat palesa la postura contrària a la liberalització de la Federació Europea de Vins identificats pel seu Origen.

La Conferència s’ha fet ressò del posicionament afí que adoptarà el Parlament europeu, institució que ara gaudeix del poder de codecisió en la regulació comunitària i també de la més recent decisió de l’Assemblea Nacional francesa, en concret el passat 1 de juny, instant al fet que el canvi normatiu que revoqui la decisió de liberalització de plantacions s’enquadri en l’actual reforma de la Política Agrària Comuna. Si no pogués ser, es pretén que la Comissió no només consideri aquest aspecte en el seu informe d’avaluació de l’actual OCM que està obligada a realitzar a la fi de 2012, sinó que existeixi un compromís escrit del full de ruta que culminaria en la modificació legal que es demanda.

La presència a Catalunya amb motiu de la celebració del 50 Aniversari de la D.O. Penedés va permetre també l’adhesió al protocol per adquirir un compromís per a l’adopció de mesures que permetin combatre el canvi climàtic en l’àmbit del sector vitivinícola.

En el desenvolupament de l’Assemblea s’ha acordat la incorporació a la Conferència de les Denominacions Pla i Llevant de Mallorca i Pla de Bages.

La Conferència ha explicat la iniciativa de demanar als ministeris de Sanitat i Medi ambient i Mitjà Rural i Marí que es confirmi l’exempció durant un període de 5 anys a nivell comunitari abans que es decideixi l’obligatorietat d’incloure ingredients i valor nutricional en l’etiquetatge dels vins, termini que en l’actualitat es debat reduir i que seria utilitzat per valorar si aquest requisit té sentit o no.


Taula presidencial de la reunió dels Consells Reguladors FOTO: DO PENEDÈS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa