VadeVi
Els joves agricultors reclamen als cellers que paguin el raïm a 30 dies

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha demanat a les diferents patronals del vi i el cava de Catalunya que vetllin per a que els cellers paguin el raïm als productors en el termini de 30 dies que estableix la nova Llei de la Morositat. La normativa assenyala que els pagaments s’han de fer transcorreguts 30 dies de la seva recepció al celler i que les empreses s’hi ha d’adaptar de manera progressiva.

Al llarg del mes de novembre s’’han enviat diferents cartes a les patronals catalanes explicant-los els principals punts que s’han de complir en el marc de la Llei de Mesures contra la Morositat en les Operacions Comercials, “recalcant que aquest és un tema molt important per als productors donada la crisi i la manca de liquiditat que plana sobre les explotacions agràries i que en aquests moments frena la inversió”.

L’’impacte de la nova normativa sobre el sector primari “és molt important ja que estableix un règim especial de facturació i cobrament dels productes agroalimentaris moridors, en aquest cas el raïm ja que d’una banda obliga als cellers a fer el pagament del raïm en 30 dies i als viticultors a emetre la factura corresponen al lliurament del producte en el mateix període. Aquestes condicions no es corresponent gens ni mica amb la realitat del sector on els terminis de cobrament dels productes agraris són molt més llargs (fins i tot d’un any de durada) abocant a les explotacions a una asfixia financera”.

JARC entén que començar de cop i volta a efectuar els pagaments en un termini de 30 dies pot suposar problemes organitzatius als cellers, “però la realitat és desencoratjadora, ja que a data d’avui només una molt petita minoria ha treballat en aquesta línia, mentre que grans empreses del sector segueixen mantenint els terminis de liquidacions que feien fins ara. A aquest tema cal sumar-hi certes pràctiques poc ètiques d’alguna bodega que tot i fer passos per adaptar-se als nous terminis de pagament ha imposat una baixada encoberta del preu del raïm”.


Un temporer treballa en la verema, a l’Alt Penedès FOTO: ROBERT RAMOS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa