VadeVi
Els millors vinyers de Codorníu Raventós, en 7 ampolles de col·lecció
  • CA

Els enòlegs del Grup Codorníu Raventós i la nova col·lecció de vins d’alt prestigi. Foto: Ester Bachs

El grup Codorníu Raventós ha presentat aquest dimecres a Monvínic en una jornada dirigida a sommeliers i representants gastronòmics de tot l’Estat, el resultat d’un projecte que va començar fa deu anys i que ara ha donat fruit en una selecció formada per un cava i sis vins procedents de vinyers únics de set dels seus cellers (Codorníu, Bodegas Bilbaínas, Raimat, Scala Dei, Legaris, Séptima i Artesa).

Javier Pagés, director general del grup explica que el projecte d’aquesta col·lecció de vins d’alt prestigi sorgeix de fer un inventari dels seus actius de vinyes centenàries i la inquietud per a crear vins singulars i únics. Per ells, no és només el fet de tenir una gamma d’alt nivell, sinó que també els serveix per seguir millorant en el món del vi. Pagés destaca que “Codorníu porta gairebé 500 anys buscant la qualitat, explorant nous caves i vins, innovant constantment. És la nostra raó de ser tenir vinyers i cellers propis, per d’aquesta manera controlar tot el procés d’elaboració i ser amos del nostre futur”.

En aquesta línia, Arthur O’Connor, director d’enologia del Grup Codorniu Raventós, va ser l’encarregat d’iniciar, amb tots els enòlegs dels cellers i l’equip de viticultura, un procés de classificació de tots els vinyers de cadascuna de les regions amb la finalitat de seleccionar aquelles microparcel·les úniques i elaborar vins que representin “l’especial de cada regió”: els cellers del grup Codorníu Raventós representen l’origen de cadascuna de les seves regions vinícoles a l’Estat (Cava-Rioja-Costers-Priorat), i entre totes sumen més de 1000 anys d’història.

La col·lecció de vins ha estat presentada i explicada per cadascun dels responsables de cada projecte, en dues sessions, una primera maridant els vins en un dinar al restaurant Monvínic per a la premsa especialitzada, i a mitja tarda, en una segona sessió per a sommeliers, que a més incorporava un tast vertical històric de les millors anyades dels vins d’Scala Dei.

-S’ha començat pel Cava 456 (Codorníu, D.O. Cava, anyada 2007), que ha presentat el seu enòleg, Bruno Colomer, que està al capdavant del Celler Jaume, un nou celler del Grup on s’elaboren els caves de gamma alta i grans reserves. Es tracta d’un cupatge de 45% de chardonnay, 45% de pinot noir i 10% de xarel·lo. Colomer explica que “és un bon reflex de la casa Codorníu perquè és un gran cava, un cupatge de zones climàtiques mediterrànies i continentals, amb una llarga criança (77 mesos) i que té frescor i una expressió molt viva, característica de tots els escumosos Codorníu, bé tinguin 9 mesos o bé tinguin més anys de criança”. El llançament d’aquest cava està previst per l’any que ve, i deu el seu nom a les 456 anyades des de la primera vegada que aquestes finques van ser veremades.

-El segon vi ha estat el Raimat 100 2013 (Raimat, D.O. Costers del Segre), elaborat per Elisabeth Figueras especialment per celebrar el centenari d’aquest celler i amb una edició limitada de 603 ampolles. Figueras explica que és una selecció d’entre totes les seves finques de més potencial, amb una verema molt acurada dels chardonnay i els xarel·los, i seleccionant en tot el procés el millor del millor, per obtenir aquest vi amb una lectura de diverses capes, amb molta frescor i complexitat aromàtica”. Declara que “és el resultat de 100 anys d’història en una ampolla”. La intenció d’aquest vi és que maduri un any més en ampolla i es posi a la venda el 2015.

-El tercer vi, Artesa Reserva Pinot Noir Finca 91D, 2012 (Artesa, Napa Valley, Califòrnia) l’ha explicat el mateix Arthur O’Connor perquè l’enòleg nord-americà Mark Beringer no ha pogut estar a Barcelona en aquesta ocasió. Aquest pinot noir procedent de la zona més alta de la finca de Carneros, el defineix com “un vi molt aromàtic, un projecte per expressar els perfums, amb força i tota l’elegància del pinot noir”. A Napa Valley, Artesa també compta amb vinya de chardonnay, albariño i ull de llebre. Aquest vi es recomana per al seu consum al moment, però que té també un bon potencial de guarda.

-El quart vi, Scala Dei Masdéu 2011 (D.O.Q. Priorat), de l’enòleg Ricard Rofes, és un vi que prové d’una de les finques més altes del Priorat que presenta sòls d’argila i calcaris. està elaborat amb “una de les millors garnatxes del món”, fermentada amb les rapes en un trull de ciment i amb una criança que es fa en un foudre gran de fusta durant 16 mesos, recuperant les tècniques de vinificació heretades de la història de la regió. Els vins d’Scala Dei com aquest, volen ser un clar exponent del que és el seu terrer, les vinyes del Masdéu, amb una garnatxa fresca, transparent, amb bona estructura que pot envellir bé amb el pas del temps.

-El cinquè vi, Alto de la Caseta de Viña Pomal 2010 (Bodegas Bilbaínas, D.O.Q. Rioja), ha estat explicar per Diego Pinilla, que ha dit que és la gran expressió de l’ull de llebre procedent de la finca amb el mateix nom. “Un vi que respon a l’expressió de La Rioja més autèntica, amb una complexitat i concentració molt autèntiques, reflex del terroir de la millor finca del celler.

-El sisè vi, Legaris Calmo 2009 (D.O. Ribera del Duero), amb Jorge Bombín presentant-lo, commemora els deu anys del celler i procedeix de vinyes centenàries d’ull de llebre i només s’elabora en anyades excel·lents. En concret, aquest és una selecció especial d’una gran anyada, la de 2009. A partir de 2015 estarà disponible per a la venda al públic.

-I el setè vi, Séptima Gran Malbec 2009, (Mendoza, Argentina), de l’enòloga Paula Borgo que tampoc ha estat present en aquesta jornada, és un vi que presenta un “insòlit equilibri d’elegància i força, fruit d’una minuciosa selecció de l’essència del Malbec dels vinyers d’Agrelo” segons ha explicat O’Connor.

Els vins que formen part de la ‘col·lecció d’alt prestigi’ del Grup Codorníu Raventós

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa