Els catalans tenim molt clar quin tipus de vi és el que més ens agrada. Si més no, es pot veure com ens comportem a l’estudi Demanda de vino en España Perfiles de consumo conforme a las características del consumidor, de Víctor J.Martín Cerdeño, de la Universidad Complutense de Madrid, publicat a l’edició de novembre-desembre de 2010 a la revista Distribución y Consumo. Som un país de negre. Sens dubte. La impressió generalitzada del carrer i dels experts es corrobora amb les estadístiques que ens ofereix aquesta anàlisi. Cada català consumeix 13,1 litres l’any. La major part és negre (7,2), dels que 2,5 són tranquils amb DO i 4,7 de taula, que apareix com el gran ítem. En aquest aspecte no som gaire diferents dels espanyols, que aposten pels negres com a vi principal (la mitja de l’Estat és de 5,2 litres per ciutadà i any).

L’estudi posa de manifest que els rosats segueixen sense ser una opció massa apreciada pel consumidor del Principat. Cada català se’n beu 0,9 litres l’any. No som tampoc massa amants dels blancs, ja que tenen un consum només lleugerament superior al dels rosats (2,8). En tot cas, sempre molt lluny dels negres. Curiós, atès que des de fora, des de determinats indrets de l’Estat, se’ns acusa de ser terra de blancs. En tot cas seria per les varietats però no pels hàbits de la població, com demostra Víctor J.Martín Cerdeño.

L’estudi indica que el consum de vins escumosos és de 1,4 litres per persona i any. El capítol “altres vins” aconsegueix 1,0 litres.

En general, les llars de classes alta i mitjana alta compten amb el consum més elevat, mentre que les de mitjana baixa el tenen més reduït. Les de classe alta tenen una demanda superior a la mitjana en gairebé tots els tipus, destacant, per exemple la de vi embotellat, els vins tranquils de l’Estat o de taula estrangers, mentre que, per contra, el seu consum és inferior en els vins envasats en cartró o el vi de taula del territori. Les llars de classe mitjana compten amb una demanda de vi lleugerament inferior al consumidor tipus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa