VadeVi
Els pagesos exigeixen als governs un pla antirecessió

“Preus Justos, al camp i a la ciutat. Prou d’indiferència del Govern!” Aquest és el lema de la manifestació convocada per Unió de Pagesos que aquest dissabte ha recorregut els carrers del centre de Barcelona. Es tracta de la manifestació més important que el sector agrari ha fet a la capital catalana des del 2000, pel que fa a la transversalitat de territoris i sectors. I és que hi han participat pagesos de tot Catalunya -5.000 segons els organitzadors i 3.000 segons la Guàrdia Urbana- i de tots els sectors, també el vitivinícola. Els pagesos s’han manifestat des de Portal de l’Àngel i fins la plaça Jaume I baixant per Via Laietana.

Segons Unió de Pagesos, la crisi ha agreujat els abusos de la gran distribució i de sectors de l’agroindústria que ja es donaven des de feia temps. El sindicat denuncia que tant el govern català com el govern central “es mantenen impassibles” davant una situació que pot tenir “conseqüències irreparables per a pagesia catalana”. De fet, segons Unió de Pagesos, s’ha perdut el 43% de la renda agrària des de 2001 fins ara.
[[frase]]
Amb la manifestació d’aquest dissabte, que ja ha estat precedida per diferents manifestacions, assemblees i mercats de preus justos, els pagesos han volgut reclamar que les administracions s’impliquin i aturin els abusos de l’oligopoli de la distribució “ja que imposen preus ruïnosos als productors agraris i marges abusius al consumidor”. D’altra banda, reclamen una nova legislació de comerç agroalimentari i polítiques reals per millorar la competitivitat.

Llena donarà més ajuts al vi
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena, es va avançar a la manifestació donant a conèixer un pla de xoc per al sector agrari divendres passat en el marc de la cloenda de la tercera Jornada Tècnica de Fruiticultura. “Entenc el neguit del sector i comparteixo el malestar”, assegurava el conseller i afegia que “cal seguir treballant en base al diàleg i el consens”. Llena manté que “el sector té futur i mostra d’això és que el consum de productes com la fruita o el vi arreu del món creix un 15%”.

El pla de xoc de Llena consta de 20 mesures. Algunes d’aquestes seran financeres, de millora d’assegurances o bé avançament d’ajuts. En aquest sentit, Llena va avançar que algunes d’aquestes mesures seran: donar liquiditat al sector a través de línies de crèdit, millorar les assegurances agràries i la seva cobertura, avançar el pagament de determinats ajuts com el de Pagament Únic i habilitar ajuts per la indústria de la transformació, entre d’altres.

També va explicar que s’habilitarien noves línies d’ajuts per a diferents sectors, entre d’altres el del vi, tot i que no va concretar en què consistiran.

La manifestació precedeix la celebració del debat monogràfic al Parlament de Catalunya sobre la situació del sector agrari, que Unió de Pagesos va demanar a les forces polítiques catalanes.


Uns 5.000 pagesos segons UP -3.000 segons la Guàrdia Urbana- s’han manifestat aquest dissabte a Barcelona FOTO: CRISTINA CALDERER

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa