VadeVi
Els pagesos munten un ‘mercat just’ per denunciar els abusos de les grans empreses

Unió de Pagesos (UP) ha instal·lat aquest diumenge a la plaça del Penedès de Vilafranca un improvisat mercat de “preu just” on hi hagut tot tipus de productes d’horta, cítrics, oli, fruita dolça, fruita seca, vi i raïm.

L’objectiu era mostrar la diferència entre el preu que correspondria a l’aliment -on es tenen en compte els costos de producció- i el preu real que percep el productor, en la majoria de casos molt inferior al que hauria de ser i més car per al consumidor.

Amb aquesta acció, el sindicat vol denunciar els preus imposats per les grans empreses elaboradores i distribuïdores, així com el fet que la Generalitat i el govern espanyol no estiguin fent res per eradicar aquesta situació abusiva.

UP indica que, actualment, el productor de raïm percep entre 0,15€/kg i 0,30€/kg mentre que el preu just és de 0,40€/kg. Seguint la mateix tendència, el vi, d’un preu just de 0,58€/l es paga a un preu d’entre 0,13€/l i 0,42€/l.

També la fruita dolça pateix aquest fenòmen i el pagès percep 0,25 euros per quilo de taronges quan el preu just serien cinquanta cèntims d’euro. Un quilogram de poma golden tindria un preu just de 0,40 euros per quilo, quan ara l’agricultor només rep 0,15. Un altre exemple és el préssec roig, que es paga a 0,20 quan hauria de ser de 0,60. Pel que fa a les hortalisses, el tomàquet té una diferència de 20 cèntims a la baixa.

Amb tot, un dels productes que té una diferència més acusada és l’ametlla, que es paga a 60 cèntims quan el preu just seria d’un euro per quilo; i també l’avellana, que es paga a 0,88 al productor tot i que li correspondrien dos euros per quilogram. D’altra banda, el productor de raïm percep entre 0,15 i 0,30 euros mentre que el preu just és de 0,40. Passa el mateix amb l’oliva, per la qual el pagès rep entre 0,20 i 0,40 euros tot i que li pertocaria 60 cèntims. En aquest sentit, l’oli té un preu -a doll-, d’entre un euro i mig i dos euros, quan el preu just hauria de ser de tres euros.

Davant aquesta situació, Unió de Pagesos demana a la Generalitat i govern espanyol que es faci complir la legislació actual, amb mesures com un increment de les inspeccions de les autoritats de comerç, consum i competència per tal d’ajustar-se a la normativa actual. També reclamen una nova legislació de comerç agroalimentari que garanteixi la transparència del mercat i “controls efectius” de les importacions, amb respecte “escrupolós” de la preferència dels productes de la Comunitat Europea sobre els altres països importadors.


En dues hores s’han venut unes 2.000 ampolles de vi FOTO: UNIÓ DE PAGESOS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa