VadeVi
Els polítics veuen el vi com el gran ambaixador de Catalunya

VADEVI.cat ha demanat i ha tingut en exclusiva aquestes darreres setmanes articles d’opinió dels principals candidats a la presidència de la Generalitat: Artur Mas (CiU), José Montilla (PSC), Joan Puigcercós (ERC), Alicia Sánchez-Camacho (PP), Joan Herrera (ICV) i Albert Rivera (Ciudadanos). En mig d’una campanya dura i intensa han trobat un forat per fer les seves disquisicions sobre el sector vitivinícola català, demostrant un gran respecte i interès cap a la gent que es dedica al món del vi i del cava i cap als lectors de VADEVI.cat. Ha estat un honor llegir a les nostres pàgines les paraules del que serà el proper president de la Generalitat de Catalunya. Dels partits amb presència parlamentària no n’ha fallat cap. I s’hi han afegit formacions actualment extraparlamentàries però amb cert pes dins l”àmbit català com Reagrupament, de Joan Carretero, Alternativa de Govern, de Montserrat Nebrera, Solidaritat Catalana, de Joan Laporta, i Plataforma per Catalunya, de Josep Anglada.

Una idea plana per damunt de totes. O dues, potser. El camp sobre el que més s’ha d’incidir és el de la internacionalització dels vins i caves catalans, amb actuacions de promoció a l’estranger, explicant la seva excel·lència. En aquest aspecte podem dir que hi ha unanimitat. La internacionalització és l’element que ha de portar a la subsistència del sector. Artur Mas i José Montilla coincideixen a assenyalar que vins i caves actuen com a autèntics ambaixadors de Catalunya i són sectors claus. La internacionalització apareix també com una sortida als boicots espanyols.

Hi ha un segon punt bàsic que aborden gairebé tots: la potenciació del consum intern. No es parla tant del que es beu a les llars, sinó en la manca endèmica de productes del país als restaurants i als establiments comercials. Ni a cartes ni a prestatges les DO catalanes tenen la presència que es mereixen. L’espai l’ocupen vins de denominacions d’origen espanyoles, amb la Rioja com a gran estrella. Els polítics, en general, consideren que manca coneixement del producte català i de la seva qualitat, equiparable a qualsevol altra d’arreu del món. Hi ha, diuen alguns, poca autoestima. L’objectiu és canviar la tendència i acabar amb una anormalitat única al món. Qualitat, afirmen, n’hi ha per donar i per vendre, de cellers petits, mitjans i grans.

No tots mencionen L’INCAVI i PRODECA, però els que ho fan destaquen el paper fonamental que juguen i remarquen la necessitat de mantenir-lo vigent.

Aconseguir pagar al pagès un preu just pel seu raïm és el que vol Joan Puigcercós, mentre Joan Carretero defensa que la independència permetrà disposar de més recursos i, per tant, destinar més esforços al sector del vi i del cava. Artur Mas defensa la coexistència de petits, mitjans i grans empreses, Montserrat Nebrera considera que cal un major proteccionisme de la indústria pròpia i el representant d’ICV,Joan Herrera, creu que és important ajudar a la comercialització. Josep Anglada aprofita per despotricar contra Joan Laporta i Josep Lluís Carod-Rovira, als que acusa de ser els provocadors del boicot espanyol als productes catalans. I Albert Rivera apunta que tothom ha de tenir llibertat per etiquetar en l’idioma que desitji.


Sis candidats de sis partits amb representació parlamentària Foto: ND

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa