Cellers Torres ha cercat i trobat enclavaments en sòls de condicions extraordinàries i amb microclimes que afavoreixen el creixement d’un determinat tipus de vinya per fer alguns dels seus productes estrella. En aquestes terres s’uneix la mà respectuosa de l’home amb la força de la natura.

Els vins de finca són per a Torres el millor de la seva herència i per això han cercat llocs especials que donessin resultats amb personalitat i elegància. Basant-se en cartografia i zonificació, s’identifiquem terrers dins de cadascuna de les finques i es defineixen les petites parcel·les amb un potencial vitícola elevat. Es planten llavors les varietats idònies. El fruit se sotmet a règims de rendiment baixos, per incrementar la qualitat dels vins de major prestigi. Actualment, són aproximadament 113 les hectàrees dedicades als supervins, els blancs Fransola i Milmanda i els negres Mas Borràs, Mas la Plana i Grans Muralles.

Finca Milmanda
A Milmanda hi ha una de les vinyes més representatives de Torres. Enmig de la ruta del Cister, a la DO Conca de Barberà, s’ha trobat un enclavament amb temperatures força baixes. Pot trobar-s’hi una finca de 5 hectàrees consagrada al chardonnay. Milmanda està dominat per un castell medieval on van caçar els emperadors Carles V i Felip II. La finca se situa entre els municipis de l’Espluga de Francolí i Vimbodí, en la depressió de l’Ebre. Els sòls són de textura fina formada sobre materials carbonatats i amb predomini de les roques calcàries. El clima és mediterrani, però amb tendències continentals.

Finca Fransola
Al municipi de Santa Maria de Miralles trobem Fransola. Aquesta finca de la DO Penedès pertany a la comarca de l’Anoia. S’orienta a la cara nord i es tracta de l’últim municipi de la denominació. S’hi conreuen 25 hectàrees de sauvignon blanc, amb el que s’elabora el Fransola, un dels blancs més elegants de Torres. És molt característic perquè està enriquit amb una fermentació en bóta de roure nou americà seguida de quatre mesos de criança.

La parcel·la es localitza a 550 metres d’altitud. Les terres vermelloses disposen d’abundant contingut argilenc i lleugerament pedregós. El microclima està condicionat per la Serralada Prelitoral, que actua com a barrera a les penetracions d’una massa d’aire fred o càlid de l’interior.

Finca Mas La Plana
Situada a Pacs, al Penedès central, apareix la històrica finca Mas la Plana. En aquestes terres privilegiades, antic feu dels Comtes de Barcelona, s’hi ha aclimatat el cabernet sauvignon. Hi ha 29 hectàrees d’una terra que es dedica en exclusiva a la producció del negre més premiat: Mas la Plana, guanyador de les Olimpíades del Vi de Paris el 1979.

Forma part de la finca Les Torres, a 225 metres d’altitud. Des del punt de vista de la vinya, s’ha d’observar que les propietats hídriques del terreny són favorables. L’estrès hídric dels ceps a l’estiu està compensat pel profund arrelament que aconsegueixen, així s’esmorteeixen els efectes negatius de temporades excessivament seques. El microcroclima és típicament mediterrani, amb estius càlids i hiverns frescos

Finca Mas Borràs
En el Penedès superior, a Santa Maria de Miralles, a 550 metres, trobem la terra que dóna fruit a una de les varietats negres més delicades, la pinot noir. Són 10 hectàrees d’una vinya exclusiva que produeix les veremes del famós Mas Borràs. Per millorar la qualitat, se sacrifiquen les veremes abundants i es busquem plantes sense excessiva càrrega. Es cria el vi en roure de Nevers, perquè l’ampolla aconsegueixi la maduresa que converteix el vi en extraordinari. És un producte que tipifica el que significa un pinot noir. Va ser premiat a les l’Olimpíades del Vi de 1985 a Paris.

Finca Grans Muralles
A la ruta del Cister se situa una de les finques més representatives de Torres, la Grans muralles, conreuada des que els monjos van introduir la vinya al segle XIII. Situat entre el Castell de Milmanda i el monestir de Poblet s’estenen 94 hectàrees de terra de qualitat, 32 de les quals dedicades al vi del mateix nom. Més de 15 anys han estat necessaris per seleccionar els ceps per als seus sòls de llicorella. Un conjunt de varietats negres tradicionals i antics ceps catalans que des de 1984 s’han anat recuperant van ser les triades per ser plantades en aquesta terra màgica posseïdora d’una fastuosa història feudal.

En aquesta finca creixen la monastrell, la carinyena, la garnatxa negra, la garró i la samsó. La muralla que dóna nom a la finca, construïda al segle XIV, es conserva en excel·lent estat. Pel que fa al sòl, parlem d’una textura argilenca gruixuda amb capa superior pissarrenca.

Recuperació de varietats ancestrals
Abans de l’arribada de la fil·loxera, hi havia a Catalunya més de 100 varietats autòctones. Cellers Torres ha estat pioner en estudiar-les, conjuntament amb la Universitat de Montpellier, des de 1995. Actualment, es compta amb una col·lecció de més de 200 varietats de tot el món, de les quals 30 són recuperades. Entre aquestes, 10 han estat considerades d’interès enològic. En l’actualitat, es pretén reproduir-les per continuar amb les diferents anàlisis sobre l’adaptació a sòls i climes, a més de continuar amb la recerca de noves varietats. Cal tenir en compte que aquests estudis són sempre a molt llarg termini (un any per al cultiu “in vitro” i 4 per obtenir la primera collita fiable).

A Grans Muralles, la família Torres ha plantat dues varietats recuperades, la samsó i la garró. La samsó és una varietat fèrtil, productiva i molt resistent a la sequera. Els gotims són compactes i presenten una bona coloració de pruna negra i en general tenen un rendiment en most elevat en ser la pell fina. Els vins són afruitats, suaus en boca i en general tenen una bona graduació alcohòlica. Actualment, s’utilitza el samsó d’unes vinyes especialment seleccionades en l’elaboració d’una part del Grans Muralles.

La pell gruixuda dóna al vi de garró una gran coloració i una bona intensitat aromàtica. Es caracteritza per notes de pebre negre combinades amb cirera madura, xocolata i cuir. Es caracteritza per uns tanins ferms i dolços que gràcies a un envelliment en bóta de 12-18 mesos s’acaben arrodonint. És una varietat que també intervé en el cupatge del Grans Muralles.


finca de Fransola de Torres FOTO: Cellers Torres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa