VadeVi
Els vins amb DO que s’exporten tenen un preu més elevat

Les exportacions de vi i cava català van créixer l’any passat (gener-novembre) un 9,3 per cent en valor i un 4,7 en volum. Les dades les ha facilitat Rafael del Rey, director de l’ObservatorioEspañol del Mercado del VINO (OEMV). En dades absolutes, en els onze primers mesos de l’any es van vendre a l’exterior un total de 189 milions de litres. Amb les vendes es van aconseguir 478 milions d’euros (120 de DO, 290 de cava i 52 sense DO). El primer destí segueix sent Alemanya (43 milions de litres), seguit de Regne Unit, França, Bèlgica i Estats Units.

L’evolució catalana és diferent a la de la resta de l’Estat. A Espanya, primer es va recuperar el volum. A Catalunya, en canvi ha repuntat el valor. Del Rey comenta que al Principat es veu un augment del preu mitja, sobre tot, de les ampolles amb DO i del cava.

Tanmateix, hi ha un element que destaca per damunt dels altres, i és l’increment espectacular de les vendes de vins sense denominació d’origen, tant dels envasats com dels que es distribueixen a doll. El director del OEMV ofereix un augment del 50 per cent en valor i del 16 en volum, per un 4,3 i una certa estabilitat en els vins amb DO. Per la seva part, les exportacions de cava creixen un 9,9 en valor i un 6,6 en volum. Malgrat la bona tendència general, punxen els vins d’agulla, per raons que ara per ara no es poden determinar.

L’increment espectacular de les vendes de vins a doll i sense DO respon a tota una sèrie de factors que han coincidit en el temps. Els canvis de normativa europea el 2010 en els etiquetatges en podria ser un, encara que menor i que ens els propers mesos de ben segur es redreçarà. Les DO, diu Del Rey, són importants en el mercat interior estatal, però la impressió és que no tant a fora. La crisi, avança el director de l’OEMV, pot haver canviat hàbits de consum. A l’estranger, no hi ha en general un coneixement exhaustiu de les zones de producció des de les que arriben els productes, i, en moments de dificultats econòmiques, es busca, es compara i es cerca la millor qualitat relació-preu. Molts consumidors estrangers, pensa Del Rey, es decideixen per aquesta opció.

Pel director de l’Observatorio, el que cal és conèixer bé els mercats forans i les seves especificitats. A Catalunya, alguns cellers, apunta, han entès que l’exportació passa per una oferta diversificada i específica per cada país i per a cada sector de consumidors i han decidit jugar més d’una carta com a sortida. El que vol dir que envien fora vins de 45 euros, per exemple, però també ampolles de tres o quatre euros.


Catalunya exporta els seus vins a països de tot el món, especialment Europa, Estats Units i Japó FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa