VadeVi
Els vins de gamma alta de la DO Empordà tindran taps de gamma alta de l’Empordà

L’Institut Català del Suro i la DO Empordà impulsen conjuntament la marca ‘Taps de finca’, que permetrà reconèixer aquests taps de proximitat. La iniciativa vol posar en valor el suro autòcton, contribuir a la seva recuperació i afavorir la gestió dels boscos de surera de l’Empordà.

Els ‘Taps de finca’ s’usaran especialment pels vins de gamma alta dels cellers empordanesos i donaran un valor afegit a aquests productes. Aquesta acció conjunta pretén posar en valor la confluència singular del suro i de la vinya en un mateix territori: l’Empordà.

Les dues institucions acaben de crear la marca ‘Taps de finca’, que identificarà els taps de proximitat elaborats amb suro extret d’alzines sureres ubicades als mateixos cellers empordanesos o a explotacions properes.

Garantir la traçabilitat

El suro extret s’haurà de triar i preparar abans de transformar-lo en taps de suro. Aquests taps seran elaborats per empreses de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), seguint el mateix criteri de proximitat i garantia de qualitat.

L’Institut Català del Suro ha dissenyat un sistema de traçabilitat que garanteix que els cellers participants utilitzaran suro de la seva àrea de proximitat. El control de l’origen del producte es mantindrà durant tot el procés, des de l’extracció i la preparació, passant pel seu pas per fàbrica i fins el lliurament final al celler participant en la iniciativa.

El projecte que vol tenir continuïtat en el temps s’anirà desenvolupant progressivament. Una dotzena de cellers han confirmat la seva participació en el programa tot i que inicialment només dos d’aquests cellers compleixen ara mateix amb tots els requisits necessaris per començar a embotellar els seus vins amb els ‘Taps de finca’.

En aquest sentit, cal recordar que el suro català necessita com a mínim 14 anys per assolir el gruix necessari -uns 20 centímetres- per ser usat per elaborar taps. A diferència d’altres zones productores com Extremadura, Andalusia o Portugal on el creixement és més ràpid -amb 9 anys de mitjana és suficient-, a Catalunya aquest procés és més lent. Però justament aquest alentiment li confereix una major densitat al suro i, en conseqüència, millora la seva qualitat per fer-ne taps.

L’alzina surera representa prop del 45% de la superfície arbrada al Baix Empordà i un 25% a l’Alt Empordà. I les comarques gironines concentren el 80% de les hectàrees de sureda de Catalunya i el major nombre d’arbres d’alzina surera de tot l’Estat.

Institut Català del Suro

L’Institut Català del Suro (ICSuro) és un consorci públic, creat per Decret de Presidència l’any 1991 format pels Departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (qui ostenta la presidència a través del Conseller), el Departament d’Empresa i Ocupació, així com, AECORK (Associació d’Empresaris Surers de Catalunya), el Consorci Forestal de Catalunya, la Cambra de Comerç de Girona, els Ajuntaments de Palafrugell i Cassà de la Selva, la Universitat de Girona, la Xarxa Europea de Territoris Surers i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

Des de la seva creació, l’ICSuro ha estat un instrument dinamitzador de la indústria surera amb l’objectiu de desenvolupar i promocionar un sector molt arrelat a les nostres comarques, basant-se en el foment de la qualitat i el control, la formació i la innovació, que l’han consolidat al llarg dels mercats vitivinícoles nacionals i internacionals més importants. El laboratori Cork Center neix l’any 2001 i s’ha convertit en un centre de referència a nivell internacional en la prestació de serveis a la indústria surera, vitivinícola i alimentària comptant amb les tecnologies analítiques d’última generació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa