La Denominació d’Origen Qualificada Priorat repetirà, un any més, el Tast de Finques i Viles, on productors i experts s’apleguen a Escaladei per sotmetre a examen els vins d’aquesta DOQ en un tast a cegues.

Per segon any consecutiu, es farà repartit en dues jornades, que seran el dijous dia 14 i el divendres dia 15 d’abril.

En aquest ja tradicional tast de tipificació, uns 40 cellers de la DOQ Priorat se sotmeten voluntàriament a l’avaluació d’un panell de tast que codirigeixen l’enòleg, professor de la Universitat Rovira i Virgili i Director Científic del Parc Tecnològic del Vi Joan Miquel Canals i el professor de l’Escola d’Enologia de Falset i membre del panell de tast de la DOQ Priorat, Toni Alcover.

L’objectiu de la trobada dels dies 14 i 15 d’abril és sotmetre els principals vins de la collita 2009 a un tast de tipificació que busca caracteritzar la qualitat dels vins.

El Tast de Finques i Pobles representa una important prova d’autoconeixement per als cellers que s’hi presenten. Es tracta d’un tast “a cegues”, és a dir, que en el moment del tast no es coneix el celler ni la marca d’on prové el vi. En el tast hi ha enòlegs dels cellers que participen en el tast, professors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i experts de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) que avaluen en quantitat i qualitat les característiques visuals, olfactives i gustatives.

També es fa una breu descripció del vi. Entre aquestes característiques hi ha l’estructura, l’harmonia, i la permanència en boca. Tota aquesta informació, més enllà d’utilitzar-se en forma de puntuacions i qualificacions, s’utilitzarà amb l’objectiu d’identificar la singularitat dels vins elaborats a la DOQ Priorat com a originaris i fidels a un territori (al “terroir”) i comprovar que mantenen uns paràmetres de tipicitat i identifiquen els vins com a propis d’una terra i unes varietats determinades. Com a novetat d’aquesta edició, es recolliran mostres dels vins participants i s’analitzaran químicament al parc científic VITEC (adscrit a la URV), i els resultats serviran per ajudar a caracteritzar els vins.

Els cellers que participen en aquest test de control reben, també, informes personalitzats dels experts de la URV i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en relació als seus vins.

Aquests tastos, que es realitzen des de l’anyada 1999, són pioners al món vitivinícola, i han servit com a base per desenvolupar el projecte “Vins de Vila” de la DOQ Priorat. La DOQ Priorat és l’única reconeguda a Catalunya com a Qualificada i una de les dues úniques que existeixen a l’Estat espanyol, d’acord amb els requisits de qualitat i sistemes de producció que se segueixen en aquesta zona vitivinícola.


Edició anterior del Tast de Finques i Viles FOTO: DOQ PRIORAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa